Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgaret nga Taraklija shënojnë Ditën e Gjyshes Mami

Foto: svetlina - arkiv

Bullgare besarabe nga qyteti moldavian Taraklija shënojnë Ditën e Gjyshes Mami, një festë me rrënjë të thella të ruajtura edhe më sot, transmetoi BTA.

Kjo ditë gratë besarabe rikrijojnë zakonet e vjetra të cilët tregojnë respektin ndaj grave të moshuara që ndihmojnë nënat për të lindur foshnjat e tyre. Ato mblidhen dhe vizitojnë një grua të moshuar të zgjedhur prej tyre në shtëpinë e saj për ta uruar atë për festën me ujitje rituale. Kjo bëhet nën një pemë frutore në kopsht ose në shkallët e shtëpisë. Secila grua i jep gjyshen sapun, i hedh ujë dhe i dhuron asaj një peshqir që i ka sjellë. Gjyshja pastaj fshin duart e lagura në fundet e grave të reja në mënyrë që ato të jenë pjellore dhe për t'u lindur lehtë. Nuk mund të ketë burra midis kremtuesve. Nëse ka ndonjë, gratë mund ta lyejnë atë me blozë. Dita përfundon me një trapezë tradicionale, këngë dhe valle.

Sidoqoftë, këtë vit, për shkak të koronavirusit, gratë nuk mund ta shënojnë festën si më parë me shumë pjesëmarrëse, por e bëjnë këtë në një rreth më të ngushtë në shtëpi.


Më shumë nga rubrika

Shpallën 30 tetorin festë profesionale të ndërmjetësve të pasurive të paluajtshme

Me vendim të qeverisë bullgare data 30 tetor shpallet për festë profesionale të ndërmjetësve të pasurive të paluajtshme. Festa profesionale e agjentëve dhe ndërmjetësve të pronave të paluajtshme do të organizohet për vit më 30 tetor përmes..

botuar më 21-03-07 5.25.PD

Instaluan për herë të parë një transmetues satelitor mbi pelikanin kaçurrel

Në fund të muajit shkurt një ekip i Shoqërisë Bullgare për Mbrojtjen e Zogjve vendosi për herë të parë me sukses një transmetues satelitor mbi pelikanin kaçurrel në rajonin e liqenit Atanasovsko rreth qytetit Burgas. Transmetuesi peshon 33 gramë..

botuar më 21-03-06 9.15.PD

Një matematikan 17 vjeçar fitoi pjesëmarrje në një shkollë prestigjioze kërkimore në Shtetet e Bashkuara

Angjell Rajçev, nxënës në Shkollën e Mesme “Bojan Penev” në kryeqytet mbrojti teoremën e tij, me të cilën qe zgjedhur nga Instituti i Matematikës dhe Informatikës pranë Akademisë Bullgare të Shkencave për të marrë pjesë në shkollën prestigjioze..

botuar më 21-03-06 8.15.PD