Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Kisha e varrosur” në Patalenica

Foto: arkiv

Në  fshatin Patalenica, të vendosur në rrëzat e Rodopeve, gjendet një nga monumentet më të rëndësishme mesjetare të kulturës - kisha “Shën Dhimitri”. Supozohet se kisha ka qëndruar rreth gjysmë mijëvjeçarë të groposur nën dhe për të  mos u fyer nga pushtuesit osmanë. Ky është shkaku që një pjesë nga mbishkrimet murale me shenja nga periudha rilindëse të jenë të ruajtura mirë dhe deri më sot.

Sipas legjendës, kisha është zbuluar fare rastësisht, gjatë shekullit të 19 nga një bari, i cili pas një stuhie të fortë ka parë majën e një kryqi prej metali të duket nga kodra. Kështu është ripohuar gojëdhëna dhe tradita lokale, se nën tumën e vogël është varrosur një tempull i Zotit. Gjatë vitit 1870 kisha është quajtur Shën Dhimitër dhe që atëherë në të nderohet martiri i Madh i Selanikut

Më shumë nga rubrika

Dita e të Vdekurve

Ditën përpara Të Lidhurit e Mishit bullgarët ortodoksë nderojnë të vdekurit të tyre të dashur. Kjo është një nga ditët e veçanta që kisha ka caktuar për të kujtuar shpirtrat e të gjithë të vdekurve. Ato ditë gjithmon bien ditën e shtune duke ndjekur..

botuar më 21-03-06 10.33.PD

Armë unike nga periudha e Çlirimit të Bullgarisë prezantojnë në qytetin Pleven

Deri më 18 mars në Shtëpinë-Muze “Mbreti Çlirimtar Aleksandri i II” në qytetin Pleven mund të shikohet një ekspozitë kureshtare e cila i kushtohet 143 vjetorit nga Çlirimi i Bullgarisë. Në të janë prezantuar 14 eksponate nga fondi i Muzeut Rajonal..

botuar më 21-03-06 7.15.PD

140 vjet nga lindja e Todor Aleksandrov

Më 4 mars mbushen 140 vjet nga lindja e vojvodës Todor Aleksandrov. Revolucionari i lindur në Shtip konsiderohet figura e dytë më me ndikim në luftën maqedonase pas Goce Dellçevit . Që kur ishte nxënës 16-vjeçar në Shkup ai u përfshi në..

botuar më 21-03-04 12.12.MD