Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bletarët festojnë Ditën e Shën Harallambit më 10 shkurt

Shën Harallambi
Foto: pravoslavieto.com

Më 10 shkurt Kisha Ortodokse Bullgare respekton dëshmorin e shenjtë të besimit Harallambi Çudibërësi nga Magnezija. Sipas besimeve popullore Shën Harallambi është sundimtar i sëmundjeve, kryesisht i murtajës.

Festa mbetet në traditën bullgare si një nga kremtet e fundit dimërore. Që nga ajo ditë njerëzit fillojnë të punojnë tokën, pasi dimri mbaron ditën e Shën Thanasit më 18 janar.

Shën Harallambi ishte një njeri shumë i drejtë dhe tregoi shenjtërinë e tij përderisa ishte ende gjallë, duke përhapur fjalën e Zotit. Ai u bë peshkop dhe kishte një ndikim të madh te njerëzit. Për këtë arsye perandori mizor romak Septimij Sever e torturoi për gati 13 vjet, vetëm për të hequr dorë nga Krishti. Ai qëndroi i palëkundur dhe i patundur, dhe besimi i tij shëroi të gjitha plagët, dhe çdo mëngjes ai agonte i paprekur. Konsiderohet se ai e mjekonte plagët me mjaltë dhe prandaj Shën Harallambi respektohet edhe si mbrojtës i mjaltit dhe i bletarëve.

Në këtë ditë, njerëzit sjellin mjaltë në tempuj, i cili bekohet dhe mbahet gjatë gjithë vitit si një kurë për fruthin, skuqjet dhe sëmundjet e tjera. Për festën, gatuhen pogaçe që lyhen me mjaltë dhe shpërndahen për shëndetin.

Bletarët bullgarë e respektojnë ditën si festa e tyre profesionale dimërore.


Më shumë nga rubrika

Katedralja e Patrikanës “Shën Aleksandër Nevski" shënon festën e saj

Me solemnitet të veçantë kleri i lartë i Kishës Ortodokse Bullgare kremtoi festën e Katedrales Patriarkale “Shën Aleksandër Nevski”, njoftoi Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Liturgjia e Shenjtë u kryesua nga Hirësia e Tij Mitropoliti i..

botuar më 23-11-23 5.16.MD

Familja e krishterë ruan dashurinë dhe mirëkuptimin në shtëpi

Hyrja e Hyjlindëses Mari në Tempull është një nga dymbëdhjetë festat kryesore të krishtera që kremtohet nga Kisha Ortodokse dhe Katolike më 21 Nëntor. Kisha Ortodokse Bullgare e feston veçanërisht solemne si Ditën e Familjes dhe Rinisë së Krishterë,..

botuar më 23-11-21 5.45.PD

Shën Minai ndihmon në ndërtimin e tempullit "Lartësimi i Kryqit të Shenjtë të Zotit"

Sot, më 11 nëntor, Kisha Ortodokse Bullgare kremton festën e Shën Dëshmorit të Madh Minai, një nga shenjtorët më të dashur në vendin tonë. Ai njihet në popullin tonë si mbrojtës i shpejtë i të vuajturve, të sëmurëve, jetimëve dhe mbrojtës i..

botuar më 23-11-11 6.15.PD