Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Nderojmë politikanët që kundërshtuan aderimin e Bullgarisë në Paktin Trepalësh

Foto: arkiv

80 vjet më parë, më 21 shkurt, në shtëpinë e kryetarit të Partisë Demokratike Nikolla Mushanov, udhëheqësit e opozitës së bashkuar bullgare u mblodhën për të kundërshtuar aderimin e Bullgarisë në Paktin Trepalësh të nënshkruar më 27 shtator 1940 midis Gjermanisë, Italisë dhe Japonia gjatë Luftës së Dytë Botërore (1939-1946). Midis tyre janë Atanas Burov, Krastju Pastuhov, Kimon Georgiev, Grigor Vasilev, Dr. G.M. Dimitrov. Në letrën e tyre, e depozituar në pallat të njëjtën ditë nga Nikolla Mushanov, theksohej se vendi duhet të mbetet neutral, por mbreti nuk pranoi t’i dëgjonte ata. Marrëveshja e Aderimit të Bullgarisë në Paktin Trepalësh u nënshkrua më 1 Mars 1941.

Me vendim të Këshillit të Ministrave nga 29 Dhjetori 2016, përvjetori i mbledhjes shënohet që nga viti 2017 si Dita e Mirënjohjes për njerëzit që i rezistuan nazizmit në Bullgari.


Më shumë nga rubrika

Manastiri “Shën Joan Paraardhësi” në fshatin Gradeshnica

Historitë dhe legjendat e lidhura me manastirin "Shën Joan Paraardhësi" rreth fshatit Gradeshnica

Si shumica e manastireve në Bullgari, dhe historia e tij është e gjatë, e mbështjellë me legjenda të shumta dhe ngjarje dramatike. Manastiri “Shën Joan Paraardhësi” në fshatin Gradeshnica është me një histori pothuajse 11 shekullore. Ai..

botuar më 21-04-14 12.32.MD
Ndërtesa e Kuvendit Popullor, viti 1886 

Bullgarët votojnë jo që dje-pjesa e tretë

Evoluimi i zgjedhjeve në Bullgarinë e pas çlirimit kalon nga vetë-organizimi fillestar i qendrave të votimit dhe votat e shumicës, deri në aplikimin e sistemit proporcional, fletëvotimet e para të shtypura dhe regjistrimi i kandidat-deputetëve nga..

botuar më 21-04-04 8.35.PD

Bazilika Episkopale në Plovdiv hap dyer për turistët

Në lidhje me Ditën Ndërkombëtare për Ruajtjen e Monumenteve të Kulturës do të inaugurohet zyrtarisht Bazilika Episkopale e restauruar e Filipopolit antik, ose Plovdivi i sotëm. Ngjarja e shumëpritur do të zhvillohet më 18 prill dhe do të transmetohet..

botuar më 21-04-03 4.00.MD