Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Presidenti u bëri thirrje institucioneve për të mbrojtur interesat e bullgarëve në Maqedoninë e Veriut

Presidenti Radev
Foto: arkiv

Presidenti Rumen Radev bëri thirrje për një reaksion nga institucionet përgjegjëse në Bullgari dhe në Maqedoninë e Veriut ndaj sinjaleve të bashkatdhetarëve tanë në fqinjin tonë jugperëndimor për problemet e rëndësishme me të cilat përballen. Pozicioni i Kreut të Shtetit motivohet nga një letër e marrë nga bullgarët etnikë, në të cilën ata shprehin shqetësim për diskriminimin e tyre të vazhdueshëm.

Mbi njëqind mijë qytetarë të Maqedonisë Veriore kanë nënshtetësi bullgare, të fituar në bazë të shprehjes së lirë të vullnetit dhe vërtetimit dokumentar të origjinës së tyre etnike bullgare. Mijëra të tjerë janë në proces të shqyrtimit të kërkesave të tyre për nënshtetësinë bullgare, tha Kreu i Shtetit, duke theksuar se "këto fakte objektive pritet të pasqyrohen në kundërshtimin e autoriteteve zyrtare në Maqedoninë e Veriut ndaj dimensioneve alarmante të gjuhës së urrejtjes kundër Bullgarisë. Bullgarët në Republikën e Maqedonisë së Veriut duhet të kenë të drejta të barabarta me ato të shtetasve të tjerë të vendit në përputhje me standardet më të larta botërore dhe evropiane. Ky parim themelor i demokracisë është në thelbin edhe të Traktatit të Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimi midis dy vendeve tona nga viti 2017. "

Radev u bëri thirrje institucioneve bullgare të lehtësojnë procedurat për marrjen e shtetësisë bullgare dhe institucioneve në Maqedoninë Veriore për të garantuar të drejtën e bashkatdhetarëve tanë për t'u vetë-identifikuar si bullgarë për nga origjina në përputhje me parimet e së drejtës ndërkombëtare.


Më shumë nga rubrika

Parlamenti i ardhshëm - një batanije shumëngjyrëshe rodopëse

Sot është afati përfundimtar, në të cilin partitë dhe koalicionet, të regjistruara për të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme, duhet të paraqesin në komisionet e zgjedhjeve të qarkut listat me kandidatët për deputetë. Nëse bullgarët do të shikojnë në to..

botuar më 21-03-02 12.48.MD

Bullgaria dhe Maqedonia e Veriut shqyrtuan mundësitë për bashkëpunim

Bashkëpunimi aktual midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut ishte në qendër të vëmendjes në takimin midis ambasadorit bullgar në Shkup Angell Angellov dhe përfaqësuesit të posaçëm të qeverisë së Maqedonisë së Veriut Vllado Buçkovski, takim ky i..

botuar më 21-03-01 3.03.MD

Ngjarjet me adresë ballkanike

Greqia kërkoi në OKB që Turqia të kthejë statutin e muzeut të “Shën Sofjes” Greqia bashkë me një sërë organizatash ndërkombëtare, kërkon nga Turqia për të kthyer statusin e mëparshëm të muzeut të “Shën Sofjes” në Stamboll. Monumenti antik..

botuar më 21-02-26 3.00.MD