Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shumë gra mund të mbeten përgjithmonë pa punë pas pandemisë

Një nga pasojat më serioze ekonomike të pandemisë botërore është papunësia në rritje. Para pak kohe Agjencia e Punësimit  shpalli 7% papunësi për muajin janar në Bullgari. A mund të flasim për shpërndarjen gjinore të papunësisë si pasojë e pandemisë, dhe kjo jo vetëm në mënyrë lokale por dhe globale?

“70% e të papunëve në Izrael gjatë vitit të fundit janë gra”, tha për Radion Kombëtare Bullgare Livnat Poran, specialiste në legjislacionin e punës. Shpesh herë gruaja vullnetarisht ikën nga puna, sepse shkollat dhe kopshtet gjatë vitit të fundit u mbyllën disa herë dhe nuk ka se kush të kujdeset për fëmijët në familje.”

Sipas Livnat Poran 42% nga gratë e mbetura pa punë, mund të bëhen  kronikisht të papunë. Ato të cilat kanë mbetur në shtëpi një vit e më shumë kthehen në “brez të humbur”, thotë ajo.  

“Gjatë viteve të fundit u arrit shumë për ngritjet e pozitës së grave në shoqëri. Por, vetëm për 1 vit ne u kthyem mbrapa, sikurse jemi në fillim të viteve 80 të shekullit të kaluar, kur akoma ekzistonte profesioni “zonja e shtëpisë”, thotë Poran. Dhe këtu del edhe një problem tjetër i pandemisë: forcimi i dhunës familjare dhe ekonomike nga ana e burrit, i cili fillon krejtësisht të kujdeset për ushqimin në shtëpi.

E gjithë kjo do të thotë fuqi blerëse më të ulët dhe ngushtim të tregut dhe përkatësisht të ekonomisë, që po kështu do të çojë deri në një papunësi dytësore. Goditja do të jetë më tepër mbi klasën mesatare,” prognozon specialistja në legjislacionin e punës. Ajo këshillon që të ofrohet mundësi  që njerëzit të rikualifikohen  dhe më e rëndësishmja - të mësohen të punojnë edhe nga shtëpia, sepse disa nga profesionet fare nuk do të mund të kthehen në zyra.”

Redaktore: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Nataniela VasilevaMë shumë nga rubrika

Fëmijët e talentuar në gjendje jo të barabartë prapë do të kenë shans për zhvillim

Para 14 vitesh Mihaella Stojkova bashkë me një mik të saj vendosën të bëjnë të lumtur jetimë në qytetin Burgas. Kështu   filloi një nga fushatat më të mëdha bamirëse në vendin tonë. Disa vite më vonë Mihaella krijoi Shoqatën “Operacion Arushka prej..

botuar më 21-04-20 7.15.PD

115 vjet aviacion bullgar

Më 20 prill në vitin e largët 1906, një dekret i Mbretit Ferdinand shënoi fillimin e aviacionit bullgar përmes krijimit të Departamentit të Aviacionit. Muzeu Bullgar i Aviacionit na kujton këtë, si dhe faktin se bullgarët fluturuan për herë të..

botuar më 21-04-20 6.35.PD

Nevojiten vendime të përgjegjshme për të mbështetur biznesin në krizë

Gjatë ditës së fundit të punës nga java e kaluar qeveria në dorëheqje paraqiti në Kuvendin Popullor një projekt-plan për rindërtimin e Bullgarisë. Tema u bë shkak për polemika të pafund mes deputetëve të porsazgjedhur. Disa nga forcat politike e..

botuar më 21-04-19 3.25.MD