Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

1151 vjet nga themelimi i Kishës Ortodokse Bullgare

Foto: Ani Petrova

Këtë ditë shënojmë 1151 vjet nga themelimi i Kishës Ortodokse Bullgare në vitin 870.

Ajo u shpall si një kryepeshkopatë autonome në juridiksionin e Patriarkanës së Kostandinopojës në Këshillin e Konstandinopojës në të njëjtin vit kur u shqyrtua çështja e përkatësisë së saj në Katedrën Romake ose në atë të Konstandinopojës. Kjo ndodhi gjatë udhëheqjes së Shën Mbretit Boris-Mihaill, pagëzori i bullgarëve.

Me këtë status Kisha Ortodokse Bullgare ekzistonte deri në vitin 927, kur u njoh rangu i saj i patriarkanës.

Më shumë nga rubrika

Projekti për Bullgarinë e Madhe – një ëndërr bujare por e parealizuar

Kryengritja e Prillit e cila shpërtheu më 20 prill (2 maj sipas stilit të ri) të viti 1876 tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare mbi kauzën bullgare – Çlirimin nga pushteti pesëshekullor osman. Mizoria me të cilën ajo u shua bëri që Fuqitë e Mëdha të..

botuar më 21-04-20 10.58.PD

Shkencëtarë zbulojnë sekretet e qytetit nëntokësor shkëmbor në Aton

Një qytet nëntokësor shkëmbor, në të cilin dikur oshënarë sprovuan forcën e besimit dhe në vetmi kërkuan Zotin, shtrihet në Malin e Shenjtë. Zbulimi u bë nga një ekspeditë ndërkombëtare që përfshinte përfaqësues të shteteve ortodokse me manastire..

botuar më 21-04-18 8.15.PD
Kisha “Shën martiri Dhimitri i Selanikut” në qytetin Vidin

Po restaurojnë kisha me një vlerë të madhe kulturore dhe historike

Mbi 2 milionë euro për restaurimin e kishave dhe të banesave e godinave kishtare me një rëndësi kombëtare dha në mbledhjen e vet të fundit të rregullt qeveria. Afro një çerek nga paratë  jepen për konservimin dhe restaurimin e manastirit të..

botuar më 21-04-17 8.10.PD