Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shenjtorit Sofronij Vraçanski

Foto: Iva Antonova

Më 11 mars çdo vit Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Sofronij Vraçanski klerik bullgar, Peshkopi i qytetit Vraca, iluminist kombëtar dhe ndjekës i parë i veprës së Paisij Hilendarskit. Në qytetin Vraca, kremtja e shenjtorit i cili është mbrojtësi qiellor i eparkisë, do të shënohet me veprimtari të ndryshme në respektim të masave kufizuese.

Në shenje respekti të shenjtorit iluminist në kishën e vjetër “Ngjitja e Shenjtë” e cila është pjesë e kompleksit rilindës “Shën Sofronij Vraçanski” do të shërbehet një liturgji.

Sot, ditë të shenjtorit mbrojtës ka shkolla fillore më e vjetër në qytet. Në mënyrë që të veprojnë në përputhje me masat kufizuese, nxënësit nuk do të mblidhen në një vend. Një program festiv do të transmetohet në dhomat e klasave nga radioja shkollore.


Më shumë nga rubrika

Një grup bullgarësh – robër lufte me të rinj bullgarë banatë nga fshati Vinga

“Lista e shpëtimit” ose si 1100 bashkatdhetarë tanë u shpëtuan

Bullgarët e Banatit dhe bashkatdhetarët tanë nga krahinat lindore të fqinjës sonë perëndimore, ose siç e quajmë Krahinat Perëndimore, po përgatiten të shënojnë një përvjetor të rëndësishëm lidhur me historinë e tyre plotë kthesa. Më 16 maj mbushen 80 vjet..

botuar më 21-05-14 7.15.PD
Një monedhë e prerë për nder të kurorëzimit të perandorisë bizantine Aelia Eudocia

Thesari i artë i Marcianopolit tregon histori

Duke udhëtuar për në bregdetin verior të Detit të Zi ka pak të ngjarë që të dilni nga autostrada për të parë gjurmët e një prej qyteteve më të mëdha të themeluara në kohën romake në këtë pjesë të Ballkanit. Bëhet fjalë për Marcianopolisin antik,..

botuar më 21-05-13 8.15.PD
Vëllezërit e Shenjtë Kirill dhe Metodij

Sot nderojmë Shenjtorët Apostuj Kirill dhe Metodij

Më 11 maj Kisha Ortodoke Bullgare shënon Ditën e Apostujve të Shenjtë Arsimtarët Kirill dhe Metodij , krijuesit dhe përhapësit e alfabetit sllav – gllagolica. Njohje për veprimtarinë apostolike dhe kulturore të cilën dy arsimtarët realizojnë në..

botuar më 21-05-11 7.45.PD