Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Puplat çudibërëse të palloit

Foto: zelensviat.com

Dikur pendët e shpendëve ishin pjesë e zbukurimeve të vajzave. Sipas besimeve ato mbronin nga sytë e këqija dhe nga magjitë. Një forcë tepër të madhe posedonin pendët e disa prej shpendëve – të egra ose shtëpiake. Ndër to një vend të denjë zënin pendët shumëngjyrëshe të palloit mashkull.

“Në se ëndërron pëllua – është mirë” pohon ëndërruesi folklorik bullgar. Ky shpend ishte një gjë e rrallë në tokat tona, kështu që shpesh bliheshin pendë, të cilat vendoseshin në një vend të dukshëm në shtëpi me besimin se ato sjellin fat dhe lumturi.

Pallua gjithashtu këndohet në shumë këngë popullore të dasmës si një “zog i bukur dhe madhështor”. Në to, dhëndri i ngjan një pallua mashkull, nusja e një pallua femër.

Pse i quajnë puplat e palloit “llazariçki” dhe çfarë tregojnë për ta përrallat, këngët dhe besimet popullore bullgare mund të lexoni në botimin “Si pallua në oborret e bujarit” nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Redaktore: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Tavolina e bullgarit në pritje të ringjalljes së besimit

Derisa për botën katolike Krishti u Ringjall, të krishterët ortodoks janë vetëm në mes të Kreshmëve të Mëdha, të cilët vazhdojnë deri më 2 maj sivjet. Refuzimi i ushqimit dhe abstenimi nga produkte të caktuara është një pjesë nga historia dhe feja e..

botuar më 21-04-11 6.35.PD

Muzeu i cili ruan "pasionet" e revolucionarëve bullgarë

A mundet që një burg të mbajë frymën e shpresës, çmimin për lirinë e të tjerëve dhe historinë, e cila është një pjesë prej nesh? Përgjigja është kategorikisht “Po”, kur flasim për Burgun-muze në qytetin Veliko Tërnovo. Ai është i vetmi burg..

botuar më 21-04-10 6.50.PD

Dolmenët – “shtëpitë e dragonjve” në malin Sakar

Dolmenët janë struktura të lashta megalitike të ndërtuara nga disa pllaka guri vertikale dhe horizontale. Ato kanë të bëjnë me besimet fetare të njerëzve të parë. Sipas studiuesve, në Bullgari përqendrimi më i lartë i strukturave të tilla është në malet..

botuar më 21-04-03 2.05.MD