Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Dolmenët – “shtëpitë e dragonjve” në malin Sakar

Foto: obekti.bg

Dolmenët janë struktura të lashta megalitike të ndërtuara nga disa pllaka guri vertikale dhe horizontale. Ato kanë të bëjnë me besimet fetare të njerëzve të parë. Sipas studiuesve, në Bullgari përqendrimi më i lartë i strukturave të tilla është në malet Stranxha, Sakar dhe në pjesën Lindore të Rodopeve.

Ka mbi 600 dolmenë të përshkruar në malin Sakar. Vendasit i quajnë gjithashtu "vrimat e dragonjve". Njerëzit dikur kanë besuar se atje kanë banuar dragonj, të cilët kanë mishëruar forcën mashkullore. Në Sakar ka shumë këngë dhe legjenda për vjedhjen e vajzave nga dragonjtë me krahë të artë që kanë banuar në këto shtëpi prej guri.

Më shumë hollësi për këto formacione mbresëlënëse prej guri mund të lexoni në artikullin tonë “Dolmenët mijëvjeçarë – misteri i malit Sakar” 

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Tavolina e bullgarit në pritje të ringjalljes së besimit

Derisa për botën katolike Krishti u Ringjall, të krishterët ortodoks janë vetëm në mes të Kreshmëve të Mëdha, të cilët vazhdojnë deri më 2 maj sivjet. Refuzimi i ushqimit dhe abstenimi nga produkte të caktuara është një pjesë nga historia dhe feja e..

botuar më 21-04-11 6.35.PD

Muzeu i cili ruan "pasionet" e revolucionarëve bullgarë

A mundet që një burg të mbajë frymën e shpresës, çmimin për lirinë e të tjerëve dhe historinë, e cila është një pjesë prej nesh? Përgjigja është kategorikisht “Po”, kur flasim për Burgun-muze në qytetin Veliko Tërnovo. Ai është i vetmi burg..

botuar më 21-04-10 6.50.PD

Puplat çudibërëse të palloit

Dikur pendët e shpendëve ishin pjesë e zbukurimeve të vajzave. Sipas besimeve ato mbronin nga sytë e këqija dhe nga magjitë. Një forcë tepër të madhe posedonin pendët e disa prej shpendëve – të egra ose shtëpiake. Ndër to një vend të denjë zënin..

botuar më 21-03-28 7.15.PD