Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Lejlekët në fshatin Baniçan vërehen nga mijëra njerëz

Foto: free-webcambg.com

Në fshatin Baniçan, në Bullgarinë Jugperëndimore, të njohur si “fshati i lejlekëve”, prej disa vjetëve kanë kamera për mbikëqyrje të vazhdueshme të njërës prej foleve të shumta të lejlekëve. Ideja është e vatrës së kulturës vendase “Izgrev-1930” dhe të  përfaqësisë së Shoqatës Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve në qytetin Goce Dellçev. Kamera punon pa u ndërprerë dhe përmes internetit ka mundësi të shikohet në çdo kohë se çfarë rastis në fole. Qëllimi i vërejtjes është arsimor - për edukim në kujdes dhe qëndrim përgjegjës ndaj  mjedisit rrethues. Projekti është i titulluar: “Simbolet kulturore të fshatit Baniçan” dhe është i financiar nga Fondi Kombëtar “Kulturë” pranë Ministrisë së Kulturës. “Duam që të kuptojmë më shumë për jetën e lejlekut të bardhë, kështu që fëmijët të vëzhgojnë folenë e lejlekut dhe të shikojnë kur vezët çelin, si ushqehen lejlekët e vegjël dhe nëse lejleku i bardhë është vërtet kaq i kujdesshëm për fëmijët e tyre” - sqarojnë nga shoqata vendase për mbrojtjen e natyrës. Përveç kamerës, pranë folesë ka dhe një tabelë informative me link, që të mund familja e lejlekëve të vërehet prej më shumë njerëzve. 

Akoma hollësira të tjera kureshtare për fshatin dhe për traditat e tij mund të zbuloni në materialin e Radio Bullgarisë.

Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Miliona euro nga trafikimi i migrantëve në Ballkanin Perëndimor Pandemia nuk prek biznesin me migrantët në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Tregu për kontrabandën e migrantëve në këtë pjesë të kontinentit grumbullon të paktën 50 milion euro të..

botuar më 21-05-14 11.37.PD

Komiteti Bullgar i Helsinkit: Viti 2020 hodhi sfida serioze ndaj të drejtave të njeriut në Bullgari

Viti pandemik 2020 tregoi se sa e rëndësishme është vendosja e bilancit të saktë midis kufizimeve të të drejtave të shtetasve dhe mbrojtjes së shëndetit të popullsisë. Ishim dëshmitarë të mbylljes së shteteve, të pamundësisë për udhëtime dhe kalimin e..

botuar më 21-05-13 2.07.MD
Prof. Hristo Bonxhollov

Për herë të parë që nga viti 1944 do të ketë një universitet bullgar në Maqedoninë е Veriut

Universiteti “Shenjtor Kirill dhe Metodij” në Veliko Tarnovo është universiteti i parë bullgar që do të hapë një filial të vet në Maqedoninë e Veriut. Negociatat për të arritur këtë vazhduan tre vjet. Rektori i universitetit, Prof. Hristo..

botuar më 21-05-13 1.03.MD