Shkrimtari Georgi Gospodinov me çmimin e radhës ndërkombëtar

Georgi Gospodinov
Foto: arkiv personal

Shkrimtari bullgar Georgi Gospodinov mori çmimin në festivalin "Ditët letrare Usedom", informon BNR "Horizonti". Forumi letrar mban emrin e ishullit gjerman Usedom, i vendosur në ujërat e Detit Baltik, i cili lidh kufijtë e Gjermanisë dhe Polonisë. Çmimi jepet në mbështetje të "dialogut evropian mbi historinë dhe të tashmen".

Sipas përfundimit të jurisë, Georgi Gospodinov është një zë i rëndësishëm dhe unik në letërsinë evropiane. "Puna e tij u referohet traditave më të mira të prozës së Evropës Qendrore me nevojën modeste për të zbuluar shtresat e përvojës njerëzore," shënohet në motivet për dekorimin e një prej autorëve bullgarë më të lexuar.

Vepra të Georgi Gospodinovit janë përkthyer edhe në gjuhën shqipe.


Më shumë nga rubrika

7 maji është Dita Ndërkombëtare e Radios

Më 7 maj 1895 Aleksandër Popov i tregoi për herë të parë Shoqatës Ruse të Fizikës në Shën Petersburg aparatin e tij për transmetimin dhe marrjen e lëkundjeve elektrike nga distancat pa tel. Në vitin 1899 Popov lidhi me pajisjen një marrës telefonik..

botuar më 21-05-07 1.40.MD

“Një maratonë nëpër vatrat e kulturës bullgare” që të mund të ruhet historia e gjallë

Një referencë e shpejtë e bërë në fjalorin shpjegues lidhur me rëndësinë e fjalës “vatër kulture” tregon  se ky është një institucion kulturor për përhapjen e dijeve dhe të kulturës, tepër aktiv në periudhën e Rilindjes Kombëtare Bullgare...

botuar më 21-04-30 11.10.PD

Një udhëtim në kohën e Pashkëve

Një ekspozitë e kartolinave të pranverës dhe të Pashkëve na kthen 100 vjet mbrapa. Udhëtimi në kohë organizohet për vit të radhës nga Biblioteka rajonale “Hristo Botev” në qytetin Vraca. Vizituesit e ekspozitës kureshtare mund të shëtisin nëpër pjesën e..

botuar më 21-04-29 7.15.PD