Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Filluan itineraret letrare nëpër Sofje

Foto: arkiv

Edicioni i tretë i udhëtimit letrar nëpër vendet emblematike për kulturën tonë në kryeqytet filloi me një tregim për dy nga revistat më të mëdha letrare bullgare që përpara më shumë se një shekulli -“Misëll”/ “Mendimi”/ dhe trashëgimtari i tij “Zllatorog”. Në rolin e guidit  në këtë itinerar hyri historiani letrar dhe teoricien profesori Mihaill Nedellçev, kurse pikënisja e tij ishte shtëpia e doktorit Krëstjo Krëstev në rrugën “Han Asparuh” numër 67. Sivjet, më 31 maj, mbushen 155 vjet nga lindja e kritikut letrar të parë profesional bullgar, shkrimtar, përkthyes dhe veprimtar shoqëror.  

Qëllimi i njerëzve është të shikojnë dhe të vlerësojnë qytetin në një mënyre të re, të përjetojnë vet momente nga historia jonë kulturore”, sqaroi Todora Radeva - drejtuese e fondacionit “Lexoje Sofjen”, përpara Radios Kombëtare Bullgare-Radio Sofja.

Për herë të parë shëtitje të tilla letrare janë organizuar gjatë vitit 2018. Që atëherë shumë njerëz tregojnë interes ndaj klasikëve bullgarë dhe vendeve të veçanta në Sofje, të lidhura me ngjarje të rëndësishme, me jetën dhe me krijimtarinë e tyre. Disa nga vendet nuk ekzistojnë më, por kujtimi për to dhe shkrimtarët është i gjallë, kurse itineraret letrare gëzojnë një interes të madh, tregojnë organizatorët e tyre.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Turizmi aventuresk pritet që të rikuperohet më shpejt

Deri më 4 vjet më shpejt nga e pritura do të rivendoset industria e turizmit aventuresk në krahasim me atë masiv. Kjo prognozë është e regjistruar në një raport të Organizatës Botërore për Turizmin Aventuresk. Turizmi aventuresk është i lidhur..

botuar më 21-07-25 11.45.PD

Bukuritë e qiellit të natës afër Krapec

Mihaill Minkov është një astro-fotograf dhe dizajner grafik që eksploron misteret e qiellit të natës nëpërmjet foto-objektivit. Ekipi i programit "Izotopia" të BNR-së e sfidoi atë të filmonte July Morning /një traditë në Bullgari e pritjes së..

botuar më 21-07-24 2.35.MD

Sa larg çon "zbutja" e natyrës pranë Shtatë Liqeneve të Rillës?

Loti, Syri, Veshka, Binjaku, Tërfili, Liqeni i Peshkut dhe Liqeni i Poshtëm - jo, nuk do të flasim  për anatomi ose biologji. Do të flasim pak për magjinë, të cilën vetëm natyra mund ta krijojë, kurse ne njerëzit, në synimin tonë të mund ta zbusim,..

botuar më 21-07-22 10.55.PD