Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Lojërat e valltarëve mbi prush kushtuar Shenjtorëve Konstantin dhe Elena

Vallëtarë mbi prush, nestinari
Foto: BGNES

Lojërat tradicionale të valltarëve mbi prush të quajtur nestinari, janë pjesë e programit me të cilin fshati Bëllgari do të shënojë Ditën e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena sipas stilit të vjetër - më 3 dhe 4 qershor. Festa është një shenje për lidhjen e thellë të banorëve vendas me traditat popullore dhe një shkas për adhurim dhe për respekt të të dy shenjtorëve.

Më 3 qershor në orën 10:00 do të mbahet riti tradicional i vallëzimit mbi prush, duke përfshirë marrjen e ikonave nga kisha dhe vajtja e procesionit deri te Ajazma, ku ikonat lahen dhe shenjtërohen.

Në mbrëmje do të ketë një program i cili do të përfshijë një koncert folklorik dhe vallëzim të valltarëve mbi prush, nestinari.


Më shumë nga rubrika

Folklori autentik është në fokus në Primorsko

Të gjithë adhuruesit e folklorit bullgar janë të mirëseardhur si pjesëmarrës ose si spektatorë në Festivalin e Parë për Folklor Autentik “Tubim buzë detit”. Më të paktën 100 interpretues individualë  dhe 20 grupe nga krahinat e ndryshme të vendit do të..

botuar më 21-05-28 1.59.MD

Histori gomari

Herë i butë dhe i dëgjueshëm, herë kokëfortë, gomari është ndihmës besnik i njeriut të paktën që prej 5000 vitesh, ndoshta edhe më shumë. Nëse njeriu fillon të lexojë historitë bullgare për gomarë me gëzim do të zbulojë se kjo kafshë e..

botuar më 21-05-08 7.15.PD

Dita e Dafinave

Dita e Dafinave është një festë e shumëpritur dhe e dashur. Ajo gjithnjë bie pas Ditës së Ngjalljes së Llazarit dhe një javë para Pashkës së Madhe. Ditë të emrit kanë të gjithë që mbajnë emra të luleve – Cvetan, Cvetanka, Temenuzhka, Iglika,..

botuar më 21-04-25 7.05.PD