Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Arra në këngët popullore dhe praktikat magjike

Foto: arkiv

Arra është ndër llojet më të përhapura të pemëve në Ballkan, rritet mirë në vendet e tjera në Evropë, Azi, Amerikën Veriore dhe Jugore, etj. Në Bullgari, që në fillim të pranverës, këto pemë gjetherënëse shpejt ngarkohen me fruta të vogla jeshile. Kokrrat e arrës janë të pasura me proteina, yndyra, vitamina, minerale. Thelbi shfrytëzohet edhe në gjella tradicionale bullgare, në mjekësinë popullore, ndërsa vaji i arrës përdoret në kozmetikë, në profilaksinë e disa sëmundjeve.

Në kulturën tradicionale bullgare zbulojmë shumë praktika të lidhura me arrën, me gjethet e tij, me kokrrat dhe lëvoren. Kjo pemë gjethemadhe përmendet në këngë popullore dhe në legjenda. Gjethet dhe kokrrat e tij janë pjesë e pandarë e disa praktikave magjike. Për disa prej tyre do të mësoni nga botimi Përfytyrimet popullore për arrën nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpilues: Allbena Bezovska

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Të mbijetosh pas tragjedisë së Titanikut dhe të lësh trashëgimi historinë e vet në malin e Trojanit

Fshati Beli Osëm (Bullgari Veriore) në rajonin e Trojanit tërheq turistët me natyrën e tij të bukur, zanatet e ruajtura dhe gjellët e shijshme. Mirëpo, shumë pak janë njerëzit, të cilët e dinë se fshati, i zhytur në gjirin e malit Stara Pllanina,..

botuar më 21-07-24 6.35.PD

184 vjet nga lindja e Apostullit të Lirisë

"Republikë e Shenjtë dhe e Pastër" – për një Bullgari të tillë ëndërronte Apostulli i Lirisë - njeriu, i cili udhëtonte nëpër të gjithë territorin e saj që të themelojë komitetet revolucionare dhe të përgatisë atdheun për lirinë e tij. Sot, 18..

botuar më 21-07-18 6.05.PD

Veçoritë historike të procesit zgjedhor në Bullgari

Ruleta zgjedhore po rrotullohet përsëri. Shtetasit bullgarë zgjedhin deputetë për Legjislaturën e 46-të të Kuvendit Popullor. Procesi demokratik zgjedhor në vendin tonë ka traditat e veta. Që në vitin 1879 pak pas Çlirimit nga zgjedha osmane,..

botuar më 21-07-11 5.45.PD