Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më 26 qershor 1879 Princi Aleksandër I Batenberg mori drejtimin e Principatës së Bullgarisë

Aleksandër Batenberg
Foto: bulgarianhistory.org

Më 26 qershor 1879, nipi i perandorit rus Aleksandri II, Aleksandri I Batenberg, i lindur në Verona (Itali), u betua para Legjislaturës së Parë të Kuvendit Popullor në Tërnovo dhe mori udhëheqjen e Principatës së Bullgarisë. Me këtë rast, u krijua një medalje përkujtimore, me të cilën janë dekoruar rreth 200 veta.

Aleksander I Batenberg ishte Princ i Bullgarisë në periudhën 1879 - 1886. Para kësaj, ai ka marrë pjesë si vullnetar në Luftën Çlirimtare Ruso-Turke (1877 - 1878). Pas nënshkrimit të Traktatit të Berlinit në vitin 1878, me rekomandimin e perandorit rus dhe me pëlqimin e Fuqive të Mëdha, ai u zgjodh Princ bullgar nga Legjislatura e Parë e Kuvendit Popullor më 17 prill 1879.

Më shumë hollësi për personalitetin e Aleksandër I Batenberg mund të lexoni në publikimin tonë nga koleksioni i Radio Bullgarisë “155 vjet nga lindja e kreut të parë të shtetit bullgar – Aleksandër Batenberg”.


Më shumë nga rubrika

Më 24 nëntor nderojmë Shën Katerinën

Më 24 nëntor të krishterët ortodoksë nderojnë Shën Katerinën. Katerina, e cila jetoi në shekullin e tretë në Aleksandri, mbeti në histori si një nga gratë më të arsimuara të kohës së saj . Sipas legjendës, ajo ishte një mbrojtëse e flaktë e të..

botuar më 21-11-24 10.55.PD
Vasill Naidenov dhe Bogdana Karadoçeva

Këngët e protestës janë aktuale 32 vite pas fillimit të Tranzicionit

"Sa do të presim?" Sa kohë, sa kohë, deri kur… O Zot, jepi Bullgarisë rrugë, dritë, liri!” Ky është një fragment nga "Lutja për Bullgarinë" - një nga këngët e kompozuara pas 10 nëntorit 1989. Ajo tingëllonte në sheshe, mitingje e protesta në..

botuar më 21-11-10 9.00.PD

110 vjet nga lindja e Josif Cankovit

Me emrin e Josif Cankovit lidhen faqet e para të historisë së të ashtuquajturit "zhanër argëtues" në vendin tonë, skuadrat e para kombëtare (të meshkujve dhe femrave) të basketbollit, pllakat e para të gramafonit të prodhuara në Bullgari. Josif Cankov..

botuar më 21-11-07 9.05.PD