Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Votimi me makineri – noviteti më i madh në zgjedhjet e sotme

Foto: BGNES

Për herë të parë në Bullgari do të votohet detyrimisht me makineri në vendet ku zgjedhësit janë më shumë se 300. Sot në 9402 seksione në vend dhe në 273 jashtë vendit të gjithë votimi do të jetë me makineri. Për vendet ku në zgjedhjet e rregullta parlamentare më 4 prill votuan më se 425 njerëz u siguruan dy makineri - këto janë 1115 seksione në Bullgari dhe 148 - jashtë vendit.

Kjo risi u imponua nga ndryshimet në rregullat zgjedhore të miratuara nga Legjislatura e 45-të e Kuvendit Popullor, puna e së cilës zgjati më pak se një muaj. Në Kodin Zgjedhor u regjistrua se votohet vetëm me një pajisje të specializuar për votim makinerik. Një përjashtim nga rregulla për votimin me makineri bëhet vetëm për seksionet zgjedhore me më pak se 300 zgjedhës, edhe në votimin me kuti të lëvizshme elektorale, në spitalet dhe në institucionet e tjera të specializuara, si dhe në anijet që lundrojnë nën flamurin bullgar. Në rast të rrethanave të jashtme të pakapërcyeshme dhe votimi me makineri ndalet, procesi zgjedhor vazhdon me fletëvotime. Për të siguruar këtë alternativë, janë shtypur më shumë se 7 milion buletine letre.

Përpilues: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Gjithnjë e më pak bullgarë dëshirojnë të bëjnë studime jashtë vendit

Gjithnjë e më pak diploma bullgare për studime jashtë vendit po certifikohen, njoftoi Ministria e Arsimit. 1536 të diplomuar në vitin e kaluar shkollor kanë marrë një apostille për arsim të mesëm. Janë certifikuar gjithsej 2652 dokumente bashke me..

botuar më 21-09-24 1.52.MD

Burgas u bë pjesë e familjes së qyteteve të gjelbra

Burgas u bë qyteti i parë bullgar që iu bashkua familjes së qyteteve të gjelbra. Marrëveshja u nënshkrua në një ceremoni të veçantë në Bruksel nga Nënkryetarja e Bashkisë për Zhvillim Strategjik dhe Ekologji, Digjitalizim dhe Përshtatje ndaj..

botuar më 21-09-23 5.24.MD

U botua një abetare bullgare për fëmijët dygjuhësh

"Po lexojmë me Asjan dhe Javorin" është emri i abetares së parë për nxënësit me gjuhë amtare të ndryshme nga bullgarishtja dhe për ata që kanë vështirësi në lexim në shkollën fillore. Abetarja është e përshtatshme për fëmijët bullgarë që rriten..

botuar më 21-09-22 3.09.MD