Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Gazetari Vlladimir Perev nga Shkupi

Më pak bullgarë dalin për të votuar në këto zgjedhje në Maqedoninë e Veriut

Foto: BGNES

Dita elektorale në Shkup ecën normalisht dhe pa probleme deri në këtë moment. Këtë e tha në një intervistë për Radio Bullgarinë gazetari Vlladimir Perev nga Maqedonia e Veriut. Sipas tij pritjet për një aktivitet më të ulët elektoral në prag të zgjedhjeve po justifikohen. Kjo arsyetohet me sezonin veror, kur shumë nga shtetasit e fqinjës sonë jugperëndimore janë duke pushtuar.

“Në përgjithësi votojnë më pak njerëz se herën e kaluar – thekson Vlladimir Perev. - Sidoqoftë, mund të thuhet se disa njerëz kanë frikë ta bëjnë atë për shkak të mosmarrëveshjeve mbi politikën Bullgari - Maqedoni në lidhje me kombin maqedonas, gjuhën maqedonase, etj. Por ata që votojnë e bëjnë këtë në mënyrë që të shprehin shtetësinë e tyre bullgare. Ata duan të konfirmojnë përkatësinë e tyre etnike dhe t’i tregojnë shtetit bullgar se nuk janë të kota përpjekjet për të mbrojtur pozitën në negociatat për anëtarësimin evropian të Maqedonisë Veriore dhe njohjen e etnosit bullgar.”

Lidhur me polemikat e shpeshta në lidhje me votimin e qytetarëve nga Maqedonia e Veriut, me shtetësi bullgare dhe me regjistrim adresash në Kjustendill dhe Bllagoevgrad, gazetari Vlladimir Perev komentoi, se ky lloji i votuesve nuk duhet të konsiderohen si njerëz që do t’ia anojë peshoren te një ose te ndonjë tjetër forcë politike në Bullgari.

I pyetur se çfarë do të ndryshojë në Bullgari pas zgjedhjeve parlamentare, Vlladimir Perev tha se pret të formohet një qeveri por jo me çdo kusht. Sepse, sipas vëzhgimeve të tij nuk sheh ndonjë gatishmëri te ndonjë parti ose koalicion për të bërë mbrapsje nga pozita tashmë e deklaruar. Prapëseprapë “nga politikanët gjithnjë mund të pritet të na befasojnë” – është kategorik gazetari.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova 

Më shumë nga rubrika

Gjithnjë e më pak bullgarë dëshirojnë të bëjnë studime jashtë vendit

Gjithnjë e më pak diploma bullgare për studime jashtë vendit po certifikohen, njoftoi Ministria e Arsimit. 1536 të diplomuar në vitin e kaluar shkollor kanë marrë një apostille për arsim të mesëm. Janë certifikuar gjithsej 2652 dokumente bashke me..

botuar më 21-09-24 1.52.MD

Burgas u bë pjesë e familjes së qyteteve të gjelbra

Burgas u bë qyteti i parë bullgar që iu bashkua familjes së qyteteve të gjelbra. Marrëveshja u nënshkrua në një ceremoni të veçantë në Bruksel nga Nënkryetarja e Bashkisë për Zhvillim Strategjik dhe Ekologji, Digjitalizim dhe Përshtatje ndaj..

botuar më 21-09-23 5.24.MD

U botua një abetare bullgare për fëmijët dygjuhësh

"Po lexojmë me Asjan dhe Javorin" është emri i abetares së parë për nxënësit me gjuhë amtare të ndryshme nga bullgarishtja dhe për ata që kanë vështirësi në lexim në shkollën fillore. Abetarja është e përshtatshme për fëmijët bullgarë që rriten..

botuar më 21-09-22 3.09.MD