Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Të krishterët nderojnë Shtatë Shenjtorët dhe Shën Pantalejmonin

Foto: pravoslavieto.com

Më 27 korrik Kisha Ortodokse Bullgare nderon shëruesin Shën Pantelejmonin dhe veprën e Shtatë Shenjtorëve, dishepujt e apostujve Shenjtorët Kiril dhe Metodi - Klementi, Naum, Sava, Gorazd dhe Angelari.

Tradicionalisht, kisha nderon secilin nga shtatë shenjtorët në një ditë të veçantë, por për shkak të Fjetjes së Shën Klementit të Ohrit, dita e 27 korrikut është gjithashtu një festë e përbashkët e mësuesve të parë sllavë. Për shkak të udhëtimeve të Shën Pantelejmonit, të quajtur Udhëtari, 27 korriku konsiderohet si një ditë e mirë për nisjen e udhëtimeve. Këtë ditë festojnë të gjithë që i kanë emrat Dobrin, Pantelej, Dobri, Dobrina.


Më shumë nga rubrika

Nderojmë Shenjtoret Sofia, Besa, Shpresa dhe Dashuria

Më 17 shtator, Kisha Ortodokse nderon Dëshmoret e Shenjta Sofia dhe vajzat e saj Besa, Shpresa dhe Dashuria. U bëhet homazh virtyteve që na mbështesin - mençurisë, besimit, shpresës dhe dashurisë. Mençuria njeh, sheh dhe ndihmon. Ajo e merr forcën..

botuar më 21-09-17 10.26.PD

Nderojmë simbolin e fitores së Krishtit mbi vdekjen

Më 14 shtator kisha ortodokse feston Lartësimin Universal të Kryqit të Shenjtë dhe Jetëdhënës të Zotit ose Ditën e Kryqit. Kjo është një nga Dymbëdhjetë Festat e Mëdha të cilat shënojnë ngjarje nga të ashtuquajturit rreth ungjillor. Ndryshe..

botuar më 21-09-14 7.15.PD

Kisha Ortodokse shënon Lindjen e Hyjlindëses Mari

Më 8 shtator Kisha Ortodokse kremton Lindjen e Hyjlindëses Mari, festë kjo e cila njihet edhe si Hyjlindësja e Vogël. Lindja është një nga tri festat e mëdha kushtuar Nënës së Zotit , dhe është ndër 12 festimet më të mëdha fetare në kalendarin e..

botuar më 21-09-08 6.50.PD