Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Carevo përsëri bëhet kryeqyteti i mjaltit të manit

Foto: arkiv

Më 1 gusht, në pushimoren buzë detit Carevo, fillon një festival “i shijshëm”, i cili i kushtohet mjaltit të manit i cili është tipik për krahinën e Stranxhës.

Çdo vit, bletarë nga i gjithë vendi paraqesin në ekspozitën unike një gamë të llojllojshme të produkteve të bletës. Në programin e sivjetshëm janë parashikuar gjithashtu debate, ku do të diskutohen mundësitë për financimin e bletarisë, si dhe novitetet në përdorimin mjekësor të mjaltit. Mjalti i manit nga krahina e Stranxhës është produkti i radhës ushqimor bullgar, i përfshirë gjatë vitit 2019 nga Komisioni Evropian në listën e emërtimeve të mbrojtura të origjinës në Bashkimin Evropian. Mali në të cilin prodhohet është pjesë nga zonat e mbrojtura të “Natura 2000”. Bletaria aty prej kohe është një mjet jetese e rëndësishme, për të cilën dëshmojnë akoma kosheret ekzistuese të barit dhe trungjet me bletë nga fundi i shekullit të 19.  

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Një shkollë bashkiake e nivelit evropian mirëpret nxënësit në Berkovica

Fëmijë të lumtur dhe të etur për dije - kjo është ëndrra e çdo prindi dhe mësuesi në vendin tonë. Është mjaft e mundur të "infektoheni" me këtë entuziazëm nëse e gjeni veten në shkollën bashkiake "Nikolla Jonkov Vapcarov" në Berkovica. Dizajni i..

botuar më 21-09-26 9.35.PD

Gjithnjë e më pak bullgarë dëshirojnë të bëjnë studime jashtë vendit

Gjithnjë e më pak diploma bullgare për studime jashtë vendit po certifikohen, njoftoi Ministria e Arsimit. 1536 të diplomuar në vitin e kaluar shkollor kanë marrë një apostille për arsim të mesëm. Janë certifikuar gjithsej 2652 dokumente bashke me..

botuar më 21-09-24 1.52.MD

Burgas u bë pjesë e familjes së qyteteve të gjelbra

Burgas u bë qyteti i parë bullgar që iu bashkua familjes së qyteteve të gjelbra. Marrëveshja u nënshkrua në një ceremoni të veçantë në Bruksel nga Nënkryetarja e Bashkisë për Zhvillim Strategjik dhe Ekologji, Digjitalizim dhe Përshtatje ndaj..

botuar më 21-09-23 5.24.MD