Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Nderojmë Shenjtoret Sofia, Besa, Shpresa dhe Dashuria

Foto: arkiv

Më 17 shtator, Kisha Ortodokse nderon Dëshmoret e Shenjta Sofia dhe vajzat e saj Besa, Shpresa dhe Dashuria. U bëhet homazh virtyteve që na mbështesin - mençurisë, besimit, shpresës dhe dashurisë. Mençuria njeh, sheh dhe ndihmon. Ajo e merr forcën e saj nga besimi, shpresa dhe dashuria dhe ia jep ato botës.

Sipas legjendës në shekullin e parë në Romë, nëna dhe vajzat e saj, të shpifura për besimin e tyre të krishterë, u përballën me perandorin Adrian. Ai deshi që ato t’i bëjnë fli perëndeshës Artemida, por vajzat refuzuan dhe vdiqën si martire bashkë me nënën e tyre.

Ditë të emrit më 17 shtator kanë njerëzit me emra: Vjara, Verka, Nadezhda, Nadja, Ljubov, Ljuba, Ljuben, Ljubomir, Ljubomira, Ljubomill, Sofia, Sofka.


Më shumë nga rubrika

Në shëtitje virtuale në Muzeun e Sofjes

Muzeu Historik Rajonal i Sofjes, i vendosur në ndërtesën e banjës së dikurshme qendrore të kryeqytetit, ofron një mundësi të re - një vizitë virtuale të ekspozitës së vet të përhershme. Ajo është e shpërndarë në 8 salla, të cilat ndjekin..

botuar më 21-10-24 7.15.PD

Manastiri i Baçkovës tregon sende të restauruara antike

Deri në fund të vitit Manastiri i Baçkovos do t’i gëzojë vizituesit e vet me ikona të papara deri në këtë moment dhe sende fetare nga e kaluara. Ato do të renditen në  një dhomë të re të rinovuar në pjesën e Muzeut të Manastirit të Shenjtë, dhe do..

botuar më 21-10-23 9.05.PD

Shën Ivan Rillski – mbrojtës i mjekëve bullgarë

Ditën, në të cilën Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e mbrojtësit qiellor të Bullgarisë Shën Ivan Rillski Çudibërës , mjekët në vend shënojnë festën e tyre. Ajo festohet që prej 25 vitesh e këtej me iniciativë të Bashkimit të Mjekëve..

botuar më 21-10-19 9.35.PD