Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Viti i ri shkollor filloi dhe nëpër shkollat bullgare nëpër botë

7
Foto: bulgarianeducation.ie

Mbi 20 000 nxënës do të mësojnë gjatë vitit të ri shkollor në shkollat bullgare të së dielës jashtë vendit. Viti i ri shkollor u hap në mënyrë festive në respektim të të gjitha masave kundër epidemike, të shpallura në nivel lokal. Një nga 245 shkollat e së dielës të licencuara nga Ministria e Arsimit dhe e Shkencës është “Rajna Knjaginja” në Irlandë. Me qendër në Dublin, ajo gjithashtu ka degë në qytetet Tullamore dhe Granard, kurse gjatë vitit akademik 2021-2022 pragun e saj e kapërcejnë mbi 100 fëmijë bullgar. Shkolla në Dublin zhvillon mësimdhënie çdo ditë të shtunë kurse filialet në Tullamore dhe Granard gjatë ditës së diel. 

“Mësuesit tanë udhëtojnë çdo të diel deri në këto vende dhe ky është një angazhim shtesë, i ndërmarrë prej tyre - thotë për Radio Bullgarinë drejtoresha e shkollës Zornitsa Gogan. Udhëtojmë sepse aty ka fëmijë, të cilët duan të mësojnë gjuhën bullgare dhe ne nuk duam t'i humbasim ata për kauzën tonë dhe për Bullgarinë. Ata duhet të dinë për amtaren dhe të krenohen se janë bullgarë. Ky është misioni dhe kauza jonë. E dini, është shumë e vështirë. Mjedisi dhe kultura e gjuhëve të huaja me të vërtetë i asimilon, nëse ata nuk vijnë tek ne, që të kuptojnë se përse duhet të krenohen se janë bullgarë, nëse nuk dinë dhe nuk dëgjojnë për historinë tonë të lashtë dhe për kulturën, është shumë e lehtë që t’i humbasim si bullgarë dhe ne nuk e duam këtë.” 

Zornitsa Gogan

Për përkushtimin e mësuesve flet dhe fakti se gjatë vitit të parë (2020-2021) ata kanë punuar pa rrogë, kurse paratë e mbledhura nga prindërit nën format e taksave kanë arritur për qiranë, për librat shkollore dhe gjëra të konsumit. Gjatë vitit të tanishëm shkollor 2021-2022 pedagogët mund të punojnë pak më qetë, meqenëse shkolla është me licencë nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës, që garanton dhe një përkrahje financiare nga ana e shtetit bullgar. 


Qendra arsimore në Irlandë ofron trajnime në gjuhën dhe letërsinë bullgare, historinë dhe gjeografinë e Bullgarisë, si dhe përgatitje për të marrë Leaving Certificate /diplomim/, i cili është një element i rëndësishëm nga mundësitë për vazhdimin e arsimit në shkollat e larta irlandeze, sqaron Zornitsa Gogan:  

“Sipas kushtetutës Irlanda është shtet dygjuhësor. Prandaj, dhe kombësitë e tjera kanë të drejtën të mbajnë një provim të tillë pas klasës së 12, si një pjesë nga maturat irlandeze. Dhe në bazë të këtij shkaku adoleshentët tanë interesohen për një trajnim tek ne, meqenëse ne propozojmë orë të specializuara për përgatitje. 

Në këtë mënyrë ata kanë mundësi të plotësojnë dhe të shtojnë mesataren e tyre për renditje në universitetet irlandeze dhe me rezultatin e provimit në gjuhën bullgare, nëse ai është i suksesshëm.” 

Emri i shkollës në Irlandë “Rajna Knjaginja” nuk është i zgjedhur rastësisht. Një nga pedagoget në të - Petja Sejmenova –është një pasardhëse e drejtpërdrejtë e bullgares heroike. “Patroni mbrojtës i shkollës simbolizon po kështu shpirtin luftarak të mësueseve në të”- është kategorike Zornitsa Gogan. Kurse ne nga Radio Bullgaria ju premtojmë një takim të afërt dhe me vetë Petja Sejmenovën. 

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Zornitsa Gogan dhe www.bulgarianeducation.ie

Më shumë nga rubrika

49 fëmijë bullgarë po e mësojnë gjuhën amtare në shkollën e së dielës në Stamboll

Shkolla e së dielës “Shenjtor Kirill dhe Metodij” në Stamboll hapi klasat e veta pas një viti pandemik, të kaluar në një vetmi shtëpiake përpara ekranit të kompjuterit.   Dhe ndërsa kambana e zbukuruar me trikolorin bullgar lajmëronte fillimin e..

botuar më 21-10-23 10.35.PD

Radioja Kombëtare Bullgare përsëri është duke kërkuar dimensionet e iluminizmit modern

Çdo një ndryshim i madh fillon me hapin e parë drejt tij. Kurse ata të cilët marrin guximin ta bëjnë pavarësisht nga të gjitha ose për hir të gjithçkaje, për të mirën e të tjerëve, shpesh mund të përcaktohen me fjalën kuptimplotë “iluminist”...

botuar më 21-10-22 7.15.PD

Me protesta, kërkesa për rritjen e pagave dhe pakënaqësi bullgarët mirëpresin vendosjen e certifikatës së gjelbër

Që nga 21 tetori Bullgaria bashkohet me vendet evropiane, në të cilat certifikata e gjelbër hap dyert drejt institucioneve kulturore, objekteve të mëdha tregtare, sallave sportive, restoranteve. Dhe përderisa vazhdojmë të jemi në krye të..

botuar më 21-10-21 3.21.MD