Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Fabrika e parë e kupave të ngrënshme në Evropë tashmë po funksionon në Plovdiv

2
Foto: arkiv

Në Plovdiv filloi prodhimi i parë në Evropë i kupave të ngrënshme të biodegradueshme për kafe.

Ky inovacion i vjen në mendje banuesit të qytetit Plovdiv Mirosllav Zaprjanov, prova e parë për të bërë kupa të ngrënshme është në furën e shtëpisë. Që nga ideja deri në realizimin e saj rruga është 10 vjet. Në këtë periudhë përpunohet një teknologji, bëhen analiza ekonomike për një nisje të prodhimit, kërkohen investitorë dhe formohet një ekip.

“Prodhimi i kupave tona ka dy aspekte - tregon Mirosllav Zaprjanov. Së pari, pakësohet gjenerimi i dyoksidit të karbonit. Në krahasim me kupat plastike ne gjenerojmë një sasi tri herë më të paktë. Prioriteti tjetër kryesor është se nuk ndotet asnjë pikë ujë i pijshëm. Teknologjia është tona, çdo gjë rreth saj është e patentuar.”

Interesante është se prej çfarë janë të bëra këto kupa dhe a mundet që konsumatori të jetë i sigurt , se nuk do të dëmtojnë shëndetin e tij?

“Kupat janë të prodhuara prej drithërave, prej produkteve krejtësisht natyrale, kështu që një rrezik për shëndetin tonë nuk ka, madje përkundrazi - ato janë të dobishme për shëndetin e njeriut. Një nga përbërësit kryesor janë  krundet e tërshërës, që të gjitha produktet janë natyrale, nuk ka OMGJ. Mundohemi që kupa të mos ndryshojë shijen e pijes, kështu që me kënaqësi ta hani pasi të keni pirë kafenë”.

Zaprjanov saktësoi se nga kupa përveç kafesë , mund të pihen çdo lloje pijesh të tjera të ftohta dhe të ngrohta. Në prodhimin e këtij produkti bullgar janë të punësuar rreth 30 veta, por plani është që shumë shpejt të krijohen akoma 70 vende pune. Kapaciteti është afro 2,5 milionë kupa të ngrënshme për muaj, ku gjatë 5 vjetëve të ardhshme ideja është që të arrihet deri më 10 milionë copë. 95% nga prodhimi është për eksport. Në fabrikë janë futur makina moderne, dhe pritet që investimi krejtësisht privat për nisjen të rikthehet brenda 5 vjetëve.

“Siç e dini, prodhimi i gotave plastike në Bashkimin Evropian që nga ky vit është i ndaluar. Tanimë na besuan disa klientë të mëdhenj, eksportojmë në të gjithë botën, kemi shkelur në mbi 30 tregje në 6 kontinente. Kështu që çdo gjë është para nesh.”

Kurse efekti ekologjik nga prodhimi i kupave të ngrënshme të biodegradueshme është i qartë vetëm pasi të kemi bërë  krahasimin, se kupat plastike shpërbëhen për më shumë se 400 vjet.

Përpiloi: Snezhana Nikiforova (në bazë të reportazhit të Ekaterina Kostovës-BNR-Plovdiv)

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Galeria

Më shumë nga rubrika

Bullgaria po vazhdon të marrë hua

Bullgaria po vazhdon të tërheqë borxhe të reja çdo të hënë të javës. Borxhi është i brendshëm, dmth. ai është ndaj bankave lokale, shoqërive të pensioneve dhe investitorëve të tjerë korporativë. Para pak kohe, ky trend u riafirmua me lëshimin nga..

botuar më 21-11-27 11.45.PD
Banka Popullore Bullgare

Bullgaria mori një borxh të ri të jashtëm prej 255 milionë euro

Më 22 nëntor, Banka Popullore Bullgare zhvilloi një ankand për shitjen e obligacioneve shtetërore me afat maturimi 7.5 vjet dhe një normë fikse vjetore prej 0.25 për qind. Kredia e radhës shtetërore është 255 milionë euro. Në vitin 2021, Ministria e..

botuar më 21-11-22 4.53.MD

Tregu i banesave – fituesi në pandemi

Një apartament në katin përdhese me oborr-tarracë, një apartament në një kompleks të mbyllur me një oborr komod privat ose apartament me një tarracë të madhe dhe pamje të mrekullueshme. Kjo është tendenca që vihet re në kohën e pandemisë në..

botuar më 21-11-19 7.15.PD