Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pesë ditë deri në zgjedhjet 2 në 1

Si ndikon Covid-19 në fushatën zgjedhore dhe cilat mesazhe arrijnë deri tek njerëzit

Foto: Ani Petrova

Bullgaria është në pragun e zgjedhjeve të treta radhazi të parakohshme parlamentare dhe të rregullta presidenciale. Fushata zgjedhore është në vijën përfundimtare, por për të kuptuar nëse mesazhet e kandidatëve arrijnë tek votuesit, duhet të fillojmë me një analizë të sjelljes që ata po shfaqin në hapësirën publike.

Kjo është një fushatë monologësh dhe, për fat të keq, ata janë shumë të zemërueshëm - vuri në dukje në një intervistë për Radion Kombëtare Bullgare politologu Ognjan Minçev. Krahas figurave margjinale, prania e të cilëve në transmetimet e mediave kombëtare dhe publike vjen si pasojë e ndryshimit të Kodit Zgjedhor që e lejon, zgjedhja e njerëzve është e penguar dhe nga urrejtja e ashpër mes shumicës së kandidatëve kryesorë. Ata nuk perceptohen si rivalë që duhet të drejtojnë të njëjtin vend, por shprehen për njëri-tjetrin në një mënyrë që flet për armiqësi të hapur mes tyre. Kjo sjellje e politikanëve legjitimon polarizimin e shoqërisë, forcon dhe intensifikon zemërimin dhe urrejtjen, tendencat drejt konfliktit, dhe mosgatishmërinë për të kërkuar një marrëveshje”.

Ognjan Minçev

Me siguri që dhe pandemia nga Covid-19 kontribuoi mjaftë për atomizimin e shoqërisë tashmë të ndarë bullgare, por për këtë fenomen, nuk duhet të akuzohet vetëm virusi i cili ekziston mes nesh prej afro dy vjetëve. Antropologu social Strahill Delijski sqaroi se ky është një problem, i cili ka disa përmasa.

“Më e rëndësishmja prej tyre, sipas meje është mungesa e solidaritetit. Ndjenja për një eupati ndaj tjetrit, ndjenja se unë dhe njeriu përballë meje kemi një të drejtë të barabartë të flasim dhe të mendojmë, në fund të fundit, është e humbur. Një shoqëri në shpërbërje nuk mund të gjenerojë kuptime kolektive dhe vlera të përbashkëta, sepse ajo është e përbërë prej grupeve të shumta të vogla, të cilat vet prodhojnë një kuptim personal dhe i gjithë sensi i solidaritetit është i humbur. Ne jetojmë ose njësi të veçanta, ose si një pjesë e fiseve të vogla të cilat luftojnë mes tyre.”

Strahill Delijski

Nëse lodhja nga paqëndrueshmëria pothuajse njëvjeçare politike dhe shëndetësore në të cilën jetojmë do të ndikojë në motivimin e bullgarëve për të votuar, mbetet për t'u parë në ditën e zgjedhjeve.

“Dua të rikujtoj se rreth gjysma e qytetarëve nuk votojnë rregullisht - deklaroi përpara Radios Kombëtare Bullgare politologu Sllavi Vasilev. Kjo është një diagnozë para së gjithësh për sistemin tonë politik. Pasi gjysma e qytetarëve nuk dëshjirojnë të votojnë, sepse nuk shikojnë kuptim, pikërisht kjo duhet të vërë pyetjen e madhe, se cili është sistemi politik bullgar dhe përse ai nuk shkakton interes tek gjysma e popullsisë?”

Sllavi Vasilev

Ai shtoi se ata të cilët do të bëjnë një shëtitje që të votojnë, do ta bëjnë këtë mbi bazën e bindjeve të veta, derisa i kanë. Një pjesë prej tyre tanimë kanë zbuluar dhe partinë, e cila ka ideale afër idealeve të tyre. Kurse po të arrihet deri në formimin e qeverisë pas votimit më 14 nëntor, atëherë përsëri kjo duhet të bëhet me pjesëmarrjen e të ashtuquajturave “parti të ndryshimit”, analizon politologu.

Përpiloi: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BNR, BGNES


Më shumë nga rubrika

 Vllado Buçkovski

Ngjarjet me adresë ballkanike

Maqedonia e Veriut liroi të dërguarin e saj special për Bullgarinë Më 10 janar në Sofje u mbajt Këshilli Konsultativ të Sigurimit Kombëtar, thirrur nga Presidenti i Bullgarisë Rumen Radev. Në kuadrin e tij u diskutua pozita e vendit tonë ndaj..

botuar më 22-01-14 2.25.MD

Qëndrimi i Bullgarisë për integrimin evropian të Maqedonisë së Veriut nuk është lidhur me afate

Dhënia e pëlqimit për fillimin e negociatave për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian nuk duhet të lidhet me afate, por me arritjen e rezultateve reale, duke përfshirë edhe ato që u përkasin të drejtave të..

botuar më 22-01-11 1.21.MD
Ministri Stefan Janev

Ministri i Mbrojtjes Stefan Janev: Vendi ynë nuk ka qëndrim zyrtar për konfliktin në Ukrainë

Bullgaria është kundër përshkallëzimit të masave ushtarake përpara se të përdoren të gjitha mjetet diplomatike për zgjidhjen e tensioneve në kufirin ruso-ukrainas, tha Ministri i Mbrojtjes dhe ish-Kryeministër teknik Stefan Janev në përgjigje të..

botuar më 22-01-10 10.49.PD
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"