Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

A janë zogjtë lajmëtarët qiellorë?

Foto: pomorie.bg

“Shpendët - të dërguarit qiellor ose çfarë?” - kështu quhet ekspozita udhëtuese e Muzeut Historik në Pomorie, e cila prezanton mistikën dhe traditat e lidhura me përfytyrimet për shpendët që nga lashtësia deri në ditët tona.

Që nga fillimi i muajit nëntor deri në marsin e vitit 2022, ekspozita është për vizitë në Sallën e gurtë të Kompleksit Arkitekturor “Pallati” në qytetin Ballçik, ku tanimë po shkakton një interes të madh  mes publikut të shumtë në numër. Në qendër të sallës për ekspozitë është e vendosur një shatorre, ka dhe një kostum shamani me një kurorë prej puplave të palloit, të cilin mund ta veshë secili.

Në lashtësi shpendët janë konsideruar si drejtuesit e shpirtrave njerëzorë në botën e përtejme. Vizitorët mund ta shikojnë të mumifikuar në mënyrë natyrale të ashtuquajturin shpend të vogël me një sqep masiv, që gjendet në tumulin “Kozareva Mogilla” nga mijëvjeçari i 5 përpara lindjes së Krishtit në bashkinë Pomorie, ose kopje të gjelave qeramike, të gjendura gjatë gërmimeve  të nekropolit nga periudha e shekujve 5-4 përpara Krishtit në Apolonia /Sozopoli i sotëm/, si dhe gërmime të tjera mistike, të lidhura me përfytyrimet e njerëzve për shpendët në trojet tona. 

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Elena Nazarova tregon Parisin e vërtetë në qendër të Sofjes

Ajo është 23 vjeçe, nga Sofja, ka përfunduar Shkollën e Mesme Kombëtare të Arteve të Aplikuara “ShënLluka " dhe thotë , se gjatë gjithë jetës së saj është marrë me arte vizuale. Sot arti është gjuha, në të cilën flet për tema, të cilat shoqëria..

botuar më 22-01-19 12.56.MD

Mbushen 30 vjet nga vdekja e piktorit Dimitër Kazakov – Neron

Piktorët janë një racë e veçantë e qenieve njerëzore. Shumë prej tyre jetojnë sipas rregullave të veta, sepse dashuria për lirinë nuk i lejon të bien në kallëp dhe të bëjnë të njëjtën gjë, në të njëjtën mënyrë gjithë jetën. Para 30 vitesh, në 1992,..

botuar më 22-01-16 9.05.PD

Figura prej dylli të Koljo Fiçeto dhe Petko Sllavejkovit mirëpresin dashamirët e historisë në qytetin Bjalla

A është e mundur që në fillim të vitit 2022 të gjendeni në shoqërinë e figurave historike si Princi Aleksandër Batenberg, revolucionari bullgar Panajot Vollov dhe mjeshtri i madh i ndërtimit Koljo Fiçeto? Përgjigja është pozitive.  Qendra..

botuar më 22-01-15 8.05.PD
Подкасти от БНР