Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në Vigjiljen e Theofanisë shenjtërojnë ujin

Në Vigjiljen e Theofanisë më 5 janar, në tempuj kryhet një shërbim i madh për bekimin e ujit. Liturgjia kryhet vetëm dy herë në vit. Në kremten e Pagëzimit të Shpëtimtarit tonë Jisu Krisht, Teofanisë që bie më 6 janar, dhe në Vigjiljen e kësaj feste, 5 janar. Tradita daton që nga shekulli i V-të. Uji i shenjtëruar Ditën e Pagëzimit të Jisu Krishtit konsiderohet të jetë veçanërisht i hijshëm dhe shërues, dhe besimtarët e marrin atë nga tempujt në shtëpitë e tyre.

Në krahinat e ndryshme të Bullgarisë dita mban emra të ndryshëm. Kjo festë mbyll ciklin e “ditëve të pista” që fillojnë nga Krishtlindjet. “Të pista” ose “të papagëzuara” janë ato ditë në të cilat Jezusi i porsalindur nuk ka marrë ende Pagëzimin e Shenjtë.

Ditën e Vigjiljes së Pagëzimit të Krishtit kisha ka vendosur një kreshmë të rreptë.


Më shumë nga rubrika

Vëllezërit e Shenjtë Kirill dhe Metodij

Lipsanet e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij mbërrijnë në Sofje

Lipsanet e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij po mbërrijnë në Sofje për adhurim kombëtar, njoftoi Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Reliktet do të ekspozohen në Kishën “Shën e Diela” nga data 23 deri më 25 maj. Lipsanet do..

botuar më 22-05-17 5.02.MD

Liria, fisnikëria, përkushtimi – simbolet e fshehura të heronjve në fshatin Petriç

Në fund të prillit dhe në fillim të majit ne, bullgarët, kujtojmë vrullin e mahnitshëm për liri të heronjve të Kryengritjes së Prillit të vitit 1876 .  Ne kemi folur shumë herë për veprën e kryengritësve të prillit, madje na duket se kjo temë..

botuar më 22-05-14 7.05.PD

Thesari i Artë i Vëllçitrënit është i mbuluar në mistere

Shkëlqimi i tij ka ndriçuar sallat dhe muzetë më prestigjioze në botë. Thesari i Art i Vëllçitrënit, një nga monumentet më madhështore të artit trak, nuk pushon së udhëtuari nga kontinenti në kontinent dhe të ngjallë admirim me punimin e tij të..

botuar më 22-05-08 10.35.PD