Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Për 10 vjet popullsia e Bullgarisë është ulur me 11,46%

Foto: nsi.bg

6 520 314 njerëz jetojnë në Bullgari, sipas Institutit Kombëtar të Statistikave. Popullsia është ulur me 844 000 persona krahasuar me regjistrimin e mëparshëm të vitit 2011. Kjo është tkurrja më e madhe e regjistruar deri më tani. Shkaqet janë në vend të parë rritja negative e popullsisë dhe në vend të dytë migrimi.

Në vitin 1992, 24% e popullsisë ka qenë nën moshën 14 vjeç dhe 14% mbi moshën 65 vjeç. Në vitin 2021, situata është pikërisht e kundërta. Qyteti i Sofjes është i vetmi qark që e ka rritur popullsinë e vet me 14,7%. Në të gjitha të tjerat ajo është ulur nga 8 në 26%, ku më të prekurit janë Vidin, Dobriç dhe Montana.

Vetëm 34% e bullgarëve janë regjistruar në mënyrë elektronike, që është më pak sesa në regjistrimin e mëparshëm.

Më shumë nga rubrika

Në pritje të protestave në të gjithë vendin

Paqëndrueshmëria ekonomike e diktuar nga lufta në Ukrainë dhe rritja e çmimeve të energjisë po krijojnë një ndjenjë turbulence dhe frikë për të ardhmen si tek sipërmarrësit ashtu edhe tek qytetarët bullgarë. Që nga fillimi i këtij procesi,..

botuar më 22-05-17 2.28.MD
Katedralja

A do të bëhet Kryepeshkopata e Ohrit një mollë sherri për Ortodoksinë?

Patriarku Ekumenik Bartolomeu së fundmi njohu Kishën Ortodokse Maqedonase, por me emrin Kryepeshkopatë e Ohrit.  Kështu, Kisha Maqedonase, e cila u shkëput nga Kisha Ortodokse Serbe në vitin 1967, nuk është më skizmatike dhe sakramentet e..

botuar më 22-05-17 7.15.PD

Maria, bullgare etnike nga Çushmelij: Jeta është ndalur për ne

Lufta është një gjë e keqe. Ajo lë pas qytete të rrënuara, fate njerëzore të ngatërruara dhe shumë pikëllim. Konflikti në Ukrainë, i cili megjithëqë po ziente prej kohësh na befasoi. Me gjakun e viktimave të pafajshme provokoi një valë simpatie dhe..

botuar më 22-05-16 1.53.MD