Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Ritualet festive në Ditën e Ivanit

Foto: BGNES

Pas festës së Epifanisë, ose Ditës së Ujit të Bekuar dhe larjes rituale të burrave, seria e zakoneve të janarit po vazhdon me festimin e Ditës së Ivanit më 7 janar. Në kalendarin e kishës, kjo është dita e Joan Pararendësit e Pagëzorit, i cili pagëzoi Jezusin në ujërat e shenjta të lumit Jordan.

Festa kombëtare i kushtohet kumbarisë dhe vëllazërimitdhe natyrisht të gjithë atyre që mbajnë emrat Ivan, Ivanka etj. Ritualet lidhen përsëri me fuqinë pastruese të ujit të shenjtëruar të Epifanisë.

Të rinjtë i lajnë vajzat duke i spërkatur me ujë ose duke tentuar t'i hedhin befasisht në lumë. Ky është shkas për shumë të qeshura dhe shaka. Në Ditën e Ivanit (Ivanovden) lahen edhe gratë e martuara, vajzat e fejuara dhe natyrisht ata që festojnë ditën e emrit. Në disa krahina kolendarët ende e lajnë udhëheqësin e tyre, dhe kështu riti i tyre misterioz konsiderohet i përfunduar plotësisht. Nga ana e tij, udhëheqësi e fton grupin e kolendarëve në një tryezë festive.

Sipas zakonit, në këtë ditë kumbarët lajnë në mënyrë rituale çiftin e ri, të cilin e kanë martuar një vit më parë, dhe në mbrëmje të martuarit duhet të vizitojnë shtëpinë e tyre, duke sjellë verë, bukë, mish të pjekur etj. Më pas përfundon zyrtarisht heshtja rituale (e ashtuquajtura “goveene”) në shenjë respekti të nuses përballë kumbarit, i nderuar si mbrojtës i familjes së re. Familjet e martuara prej vitesh gjithashtu tregojnë respektin e tyre për kumbarët.


Një pjesë e pandashme e gëzimit të Festës së Ivanit është vallja festive, e cila mbledh të rinjtë e të moshuarit.

Më pas është Dita e Gjyshes (Babinden), e cila në folklor është riti i fundit nga të gjitha zakonet që lidhen me larjen rituale.Ditët e Pista kanë përfunduar, që do të thotë se mund të fillojnë fejesat dhe dasmat, të cilat lejohen deri në fillim të Kreshmës së Pashkëve.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: BGNES, arkiv

Më shumë nga rubrika

Festojmë Ditën e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena

Më 21 maj është festa e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena të respektuar nga kisha si apostuj të barabartë.  Konstantini ishte perandori i parë romak i krishterë i njohur zyrtarisht. Në vitin 313, nëpërmjet Ediktit të Mediolanës, të lëshuar nga..

botuar më 22-05-21 7.15.PD

Në bregun tonë jugor të Detit të Zi mbahet Festivali i Bedit të Stranxhës

Këtë fundjavë po mbahet edicioni i 18-të i Festivalit të Bedit të Stranxhës në fshatin Brodillovo, Bashkia e Carevos. Festa do të jetë në lokalitetin “Harmanjata”, ku në këtë moment mund të shikohet bedi i lulëzuar - simboli i malit Stranzha. Bedi..

botuar më 22-05-15 11.25.PD

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” mbledh edhe njëherë muzikantë të përzemërt popullorë

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” është një nga ngjarjet më të shquara folklorike në vendin tonë. Zhvillohet në fshatin Slladun, të vendosur në skajin juglindor të vendit tonë, fare afër kufirit me Republikën e Turqisë. Po vjen edicioni i..

botuar më 22-04-30 10.55.PD