Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Tempulli i Mrekullive në Mellnik

Foto: arkiv

Kisha e Rilindjes “Shën Antoni i Madh” në qytetin më të vogël bullgar Mellnik është e vetmja në vendin tonë që mban emrin e shenjtorit, të cilin e nderojmë më 17 janar. “Bazilika njënefëshe është ndërtuar në vitin 1846. Ajo është djegur pjesërisht, por nuk është shkatërruar kurrë plotësisht”, tha për Radio Bullgarinë At Nikollaj nga Mellniku. Brendësia e kishës - ikonostasi, mobilimi dhe tavani i pikturuar, janë krijuar sipas karakteristikave të Shkollës Artistike të Mellnikut dhe i japin kësaj shtëpie shpirtërore një vend të denjë ndër monumentet e kulturës me rëndësi kombëtare.

Natën e 16-17 janarit, tempulli mbushet me besimtarë që luten gjithë natën për shpëtim dhe shërim. Sipas At Nikollës, "engjëjt dhe kerubinët në mure u japin shpirtrave të humbur forcën dhe sigurinë që u nevojitet".

Pse kisha në rezervatin kulturor-historik “Mellnik” ka fuqi mrekullibërëse, do ta mësoni nga botimi Tempulli i çudirave “Shën Andoni i Madh” në Mellnik", nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Më 11 maj Kisha Ortodokse nderon vëllezërit e shenjtë Kirill dhe Metodij

Mësuesit e parë sllavë Kirill dhe Metodij u kanonizuan shenjtor nga Kisha Ortodokse Bullgare për përkthimin dhe përhapjen e librave të vjetër liturgjikë sllavë dhe për përhapjen e krishterimit në mes të sllavëve. Të shpallur..

botuar më 22-05-11 6.15.PD

143 vjet nga miratimi i Kushtetutës së Parë Bullgare

Më 16 prill 2022 festojmë 143 vjet nga miratimi i kushtetutës së parë bullgare të Tërnovos. Dokumenti afirmon vlerat demokratike të popullit bullgar dhe vendos themelet e demokracisë parlamentare bullgare. Ligji i Lartë i Shtetit është “kurora” në..

botuar më 22-04-16 7.15.PD
Georgi Ivanov

43 vjet nga fluturimi i kozmonautit të parë bullgar Georgi Ivanov

Georgi Ivanov shënoi emrin e tij   në histori si bullgari dhe ballkanasi i parë që pushtoi kozmosin e gjerë në një ditë, 23 orë e një minutë. Pikërisht 43 vjet më parë. Më 10 prill 1979, në orën 20 e 34 minuta kohë lokale e Moskës nga..

botuar më 22-04-10 7.15.PD