Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Vasill Levski – “shtylla” e ndërgjegjes sonë kombëtare

Foto: BGNES

Më 19 shkurt Bullgaria përkulet para Vasill Ivanov Kunçevit - revolucionarit që mbolli farën e lirisë në atdheun e robëruar bullgar.

Heroi ka thënë gjithçka që ne duam të dëgjojmë sot. Dhe për demokracinë, për republikën, dhe për lirinë, dhe për barazinë, dhe për ato anët e errëta të jetës që na ndajnë… Pikërisht ai na mësoi të jemi apostuj, të jemi shoqëri”, shkroi pak kohë më parë gazetari Stefan Prodev në një ese kushtuar përvjetorit të vdekjes së Apostullit. Teksti është shkruar në një kohë tjetër, por i përgjigjet krejtësisht situatës së tanishme, kur përballemi me sfida të vazhdueshme për shëndetin dhe jetesën tonë, shoqëritë po përjetojnë peshën e kufizimeve dhe vendet po luftojnë për të gjetur tonin e duhur të dialogut. Dhe ai na drejton sërish te amanetet e Levskit, i cili mbeti përgjithmonë në moshën 35-vjeçare, por në letrat dhe shënimet e tij mësojmë gjithçka që duhet të ndodhë në Bullgari dhe mënyrën se si ne mund ta arrijmë këtë.

Shpeshherë fjalët e Levskit tingëllojnë të thjeshta, por pa kompromis: “Atë që thamë dhe shkruam dje, duhet ta kemi parasysh sot, kështu qe nesër të mos i bëjmë njerëzit të qeshin me punën tonë”, këshillon Levski e jo vetëm: “U jepni punën atyre njerëzve, të cilët janë të matur, të palëkundur, të patrembur dhe bujarë.”

Dhjaku beson se "të gjitha kombet në Bullgari do të jetojnë nën ligje të pastra dhe të shenjta, siç е e ka vendosur Zoti për të gjithë njerëzit". Për turkun, për hebreun etj., për të gjithë do të jetë njësoj, vetëm nëse i njohin ligjet njësoj me bullgarët. Kështu do të jetë në Bullgarinë tonë!”

“Ne kemi shansin unik që në historinë tonë të kemi një figurë e cila e ka përvijuar rrugën që duhet të ndjekë Bullgaria, vite më parë. Levski e ka vërtetuar vërtetësinë e asaj që thotë me jetën dhe vdekjen e tij”, thekson Vasill Vasilev, kryetar i Komitetit Mbarëbullgar “Vasill Levski”.

Sot, çdo bullgar kujton fjalët e Levskit dhe kërkon një përgjigje - a arrijmë t’i zbatojmë pritshmëritë e larta të Apostullit për forcën e shpirtit bullgar dhe aftësinë tonë për të ndërtuar një të ardhme të denjë.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Ne festojmë folklorin bullgar më 22 qershor

Dita e folklorit bullgar-22 qershor, sipas traditës do të shënohet me një koncert-spektakël “Kohë për folklor”-shfaqje dhe regjisor Asen Pavllov, themeluesi i ansamblit “Çinari” .   E tij është dhe ideja për vendosjen e festës, e festuar për herë..

botuar më 22-06-22 10.26.PD

“Trinia e Shenjtë” – kujtim për personalitete dhe ngjarje

Në qendrën e lashtë të qytetit Bansko është mbledhur historia e qytetit të bukur malor, i cili është kthyer në një qendër pushimore dhe të festivaleve gjatë dekadave të fundit. Aty ruhet dhe kujtesa për Rilindjen Bullgare, për zhvillimin e arsimit,..

botuar më 22-06-11 9.05.PD

Në Ditën e Shpëtimit fshati Bov feston dhe pret mysafirë nga afër dhe nga larg!

Për fshatin piktoresk Bov në malin Stara Pllanina, që ngrihet mbi Grykën e Iskërit, festa e sotme –“Ngjitja e Zotit në Qiell”, ose siç e quajnë njerëzit Dita e Shpëtimit (Spasovden), sjellë një gëzim të dyfishtë. Krahas me festën e krishterë,..

botuar më 22-06-02 4.28.MD