Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kreshma e Madhe përgatit besimtarët për festën më të ndritshme – Ringjalljen

Foto: arkiv

Sot fillon Kreshma e Madhe e cila është më e gjatë në vit. Qëllimi i saj është të përgatisë besimtarët për Ringjalljen e Krishtit – festën më të madhe për të krishterët ortodoksë, të cilën këtë vit ortodoksia e shënon më 24 prill.

Kreshmët hapin rrugën drejt Zotit nëpërmjet pendimit. Kreshma e Madhe është një kohë kur jo vetëm duhet të përmbahemi nga disa ushqime të caktuara, por edhe të ruhemi nga mëkatet që na ndotin dhe na largojnë nga Zoti.

Duhet të theksohet se kur respektohet një kreshmë e rreptë, nuk lejohet konsumimi i asnjë ushqimi me origjinë shtazore. Prandaj menyja e atyre që mbajnë kreshmë  përfshin kryesisht bukë, fruta, perime bishtajore, arra, oriz, të gjitha llojet e drithërave, qiqra e të tjera. Gjatë javës së parë dhe të fundit në këtë periudhë është vendosur të respektohen kreshma më të forta dhe atëherë përdoret ushqim pa vaj. Por, ka dhe disa përjashtime, për shembull ditën e shtunë dhe të diel  janë të lejuara vajrat dhe yndyrat bimore dhe vera, por në sasi të kufizuara. Në ditë të caktuara mund të konsumohet peshk - këto janë 25 mars kur është Ungjillëzimi i Hyjlindëses Mari dhe 17 prill - Dita e Dafinave. Është me rëndësi të thuhet, se nga kreshmët janë të liruara gratë me barë, njerëzit me probleme shëndetësore, si dhe fëmijët e vegjël. Dhe më e rëndësishmja - njeriu mund të mbajë kreshme sipas gjendjes së vet shëndetësore dhe veçoritë e organizmit të tij, por me një rëndësi më të madhe është të mos bëjmë mëkate dhe të mos mbajmë ndjenja negative në zemrat tona.

Dyzeta e Madhe kështu Kisha e quan këtë periudhë nga jeta e krishterë. Dhe kjo nuk është e rastit - Krishti e fillon misionin e tij për njerëzimin me një kreshmë 40 ditor, pavarësisht se nuk ka nevojë që të mbaj kreshmë, sepse nuk ka mëkate. Ai e mban kreshmën, për të na treguar  se çfarë rëndësie ka privimin nga ushqimi. Nëpërmjet kreshmës dhe përulësisë, ne rifitojmë të drejtën për të ngrënë nga ushqimi hyjnor - Eukaristia ose Kungimi i Shenjtë për të krishterët - trupin dhe gjakun e Krishtit.

Akoma për kuptimin e kreshmës lexoni në publikimin “Bota Ortodokse po fillon kreshmën më të gjatë të vitit” nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpilues: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

“Sot është një ditë e madhe për ne”

Më 22 shtator të vitit 1908 për herë të parë tingëlloi Himnin e Pavarësisë, i krijuar pikërisht në ditën kur u shpall solemnisht Pavarësia e Bullgarisë në qytetin Veliko Tërnovo. Kjo ishte një ditë në të cilën i gjithë vendi po festonte, ndërsa në..

botuar më 22-09-22 8.15.PD

Krëstova Gora – atje ku besimi në Zot dëbon dëshpërimin

Dita e Kryqit (Krëstoden), të cilën Kisha e feston më 13 dhe 14 shtator si Dita e Lartësimit të Kryqit të Nderuar, është një nga festat më të mëdha të krishtera, që festohet me solemnitet të veçantë. Në këtë ditë të rëndësishme për të krishterët,..

botuar më 22-09-14 5.05.PD

Në ditën e Lindjes së Virgjëreshës në manastirin Osenovllashki "Shtatë Fronet"

Më 8 shtator, kur festojmë Lindjen e Virgjëreshës së Bekuar, e njohur edhe si Virgjëresha e Vogël, drejtojmë vështrim drejt luginës së bukur të lumit Gabrovnica, ku gjendet manastiri Osenovllashki “Shën Mëria”, më i njohur si “Shtatë Fronet”. Sot..

botuar më 22-09-08 1.14.MD