Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

16 prilli – Dita e Kushtetutës Bullgare

143 vjet nga miratimi i Kushtetutës së Parë Bullgare

Foto: arkiv

Më 16 prill 2022 festojmë 143 vjet nga miratimi i kushtetutës së parë bullgare të Tërnovos. Dokumenti afirmon vlerat demokratike të popullit bullgar dhe vendos themelet e demokracisë parlamentare bullgare. Ligji i Lartë i Shtetit është “kurora” në punën e Asamblesë Kushtetuese prej 229 deputetësh të Principatës së Bullgarisë të sapoçliruar nga sundimi osman.

Historianët e përkufizojnë Kushtetutën e Principatës Bullgare si një nga më demokratiket dhe modernet për kohën e saj. “Njerëzit i mbajnë mend dhe i njohin ato urdhra të saj që ende na japin liri. Liria e shtypit, liria e zhvillimit të mitingjeve, mbledhjeve dhe demonstrimeve. Liri - personale dhe liri për këdo që jeton në Bullgari”, tha vite më parë politikani Mihaill Mikov, kryetar i Kuvendit Popullor (2013-2014).

Një çështje kryesore në rendin e ditës të Asamblesë Kushtetuese ishte gjithashtu zgjedhja e një kryeqyteti të ri. "Edhe pse me vetëm një votë vendimtare, deputetët e përcaktuan Sofjen si qytetin më të rëndësishëm bullgar - për shkak të pozicionit të saj qendror gjeografik nga pikëpamja e unitetit kombëtar," tha Doc. Mihaill Gruev, kryetar i Agjencisë Shtetërore të Arkivave.

Doc. Mihaill Gruev

Gjashtë vjet më vonë, filloi ndërtimi i godinës së Kuvendit Popullor në qendër të kryeqytetit të ri.

Kushtetuta e Tërnovës ishte në fuqi deri më 6 dhjetor 1947. Gjatë regjimit totalitar në vendin tonë u miratuan dy amendamente në Ligjin Themelor për shtetin, dhe pas ndryshimeve nga viti 1989 e deri më sot është në fuqi Kushtetuta e Republikës së Bullgarisë e miratuar në vitin 1991. Që nga i njëjti vit, me iniciativën e Unionit të Avokatëve në Bullgari, 16 prilli festohet si Dita e Kushtetutës bullgare dhe konsiderohet si festë profesionale e avokatëve në vendin tonë.

Përpiloi: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Më 11 maj Kisha Ortodokse nderon vëllezërit e shenjtë Kirill dhe Metodij

Mësuesit e parë sllavë Kirill dhe Metodij u kanonizuan shenjtor nga Kisha Ortodokse Bullgare për përkthimin dhe përhapjen e librave të vjetër liturgjikë sllavë dhe për përhapjen e krishterimit në mes të sllavëve. Të shpallur..

botuar më 22-05-11 6.15.PD
Georgi Ivanov

43 vjet nga fluturimi i kozmonautit të parë bullgar Georgi Ivanov

Georgi Ivanov shënoi emrin e tij   në histori si bullgari dhe ballkanasi i parë që pushtoi kozmosin e gjerë në një ditë, 23 orë e një minutë. Pikërisht 43 vjet më parë. Më 10 prill 1979, në orën 20 e 34 minuta kohë lokale e Moskës nga..

botuar më 22-04-10 7.15.PD

Shtëpia e Kaliopas ofron një shëtitje romantike në të kaluarën e qytetit të Ruses

Shtëpia e Kaliopas është një nga ndalesat e detyrueshme të çdo një njeriu që dëshiron të prekë të shkuarën e qytetit tonë danubian Ruse, i njohur si "Vjena e Vogël" . Në ndërtesën emblematike të Ruses, e ndërtuar në 1864, ndodhet Muzeu i Jetës..

botuar më 22-03-14 4.08.MD