Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Festivali i balonave” në Burgas po e përshëndet verën

Ngjarja shënon 15 vjet nga themelimi i Shoqatës “Stranxha e Gjelbër”

Foto: zelenastrandja.com

“Mali Stranxha nuk është si malet e tjera. Nëse në vende të tjera mund shumë lehtë të biem në një situatë rreziku, në Stranxha shkojmë që të mësohemi të sodisim natyrën. Në Stranxha lëvizja mes natyrës është një shijim i vërtetë dhe pushim”- në këtë mënyrë Vlladimir Dimitrov, përcakton shtëpinë e vet të dytë - malin. Dashuri ndaj natyrës dhe  jetës së pandërprerë në të, është gjëja e cila nuk zhduket gjatë gjithë jetës së tij.

Vlladimiri është pylltar për nga arsimi dhe kryetar i Shoqatës “Stranxha e  Gjelbër”, të cilën e ka themeluar në vitin 2007 me qëllimin kryesor promovimin e rrugëve të ndryshme turistike në zonën më të madhe të mbrojtur në Bullgari - e pikërisht Parku Natyror “Stranxha”

“Çdo javë, prej afro 7 vjetëve me Shoqatën organizojmë shëtitje turistike në malin Stranxha. Përveç tyre kemi dhe aksione për spastrim, pyllëzim, kurse gjatë periudhës së verës organizojmë dhe kampe për fëmijët. Gjithë këto veprimtari, të cilat u ndihmojnë njerëzve të kalojnë më shumë kohë mes natyrës, të njohin kafshët dhe bimët, të cilat janë rreth tyre. Gjatë 3 vjetëve të fundit njerëzit sikurse u orientuan më shumë drejt natyrës dhe koha e kaluar jashtë qytetit, në ajër të pastër, filloi të vlerësohet më tepër”- është kategorik Dimitrov.

Sivjet shoqata shënon 15 vjet nga ekzistenca e vet dhe në lidhje me këtë Vlladimiri si dhe bashkëmendimtarët e tjerë të tij përsëri na ftojnë të ndiejmë bukurinë e natyrës, duke organizuar një Festival të balonave më 15 maj. Një festë evërtetë të diellit, erës, qiellit, shëndetit dhe shpirtit të lirë. Sivjet do të jetë edicioni i tij i dytë, kurse vendi janë kodrat mbi lagjen Banevo, të cilat mbajnë emrin Tre motrat.

“Vendi është në një afërsi deri tek qyteti bregdetar Burgas dhe është në një kodër, në të cilën gjatë kushteve normale, pa reshje, pothuajse çdo ditë ka një erë shumë të përshtatshme për lëshimin e balonave. Dhe, në të njëjtën kohë ngjitja deri aty përbën një kalim të lehtë në këmbë. Kurse që nga vet maja ka pamje shumë të bukura drejt të gjithë gjirit të Burgasit, qytetit dhe fshatrave përreth”.

Edicioni i parë i Festivalit të Balonave gjatë muajit maj të vitit 2021, mbledh më shumë se 150 veta në lëndinë, mes të cilëve dhe shumë fëmijë. 

“Fëmijët u gëzohen shumë balonave. Ky është një simbol i shpirtit të lirë, të lëvizjes së lirë dhe në këtë mënyrë përshëndesim dhe verën e cila po afrohet. Koha vitin e kaluar ishte shumë e mirë për këtë qëllim dhe shpresoj që dhe këtë të diel të jetë po kështu” - uron Dimitrov.

Kurse ju, edhe sikur të mos keni mundësinë të merrni pjesë personalisht në këtë Festival të Balonave në Burgas, mbani mend vendin, sepse siç u bë e qartë kodra Tre motrat është një vend i përshtatshëm gjatë gjithë verës për lëshimin e balonave dhe do të jetë një larmi e shkëlqyer nga aktivitetet e plazhit për ju dhe për fëmijët tuaj. Itinerari deri aty është rreth 5 kilometra, kryesisht gurore dhe i hapur, prandaj Vlladimir Dimitrovi rikujton se, nëse niseni nëpër të duhet të jeni me këpucë komode dhe të përshtatshme për kalim malor si dhe kapele, me të cilën të mbroheni nga dielli.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto dhe video: zelenastrandja.com


Më shumë nga rubrika

Mungesa e mjekëve dhe e specialistëve të rinj po bëhet problem kombëtar për Bullgarinë

Spitalet në vend po mbyten për shkak të mungesës së specialistëve në shumë fusha mjekësore. Reparte të tëra në spitalet e qyteteve më të vogla tashmë mbështeten nga pensionistët që punojnë, ndërsa të tjerat janë mbyllur për shkak të mungesës së..

botuar më 22-07-02 11.05.PD

“July Morning” – tradita e Detit të Zi po vazhdon

Mirëpritja e mëngjesit të parë të korrikut në bregun bullgar të Detit të Zi, nën tingujt e muzikës, është kthyer në një ritual plot dritë dhe ndjesi pozitive, i vëzhguar dhe i përcjellë brez pas brezi. Edhe pse e ndikuar nga lëvizja botërore e..

botuar më 22-06-30 3.37.MD

Në Luftën e re të Ftohtë, shumica e bullgarëve duan një aleancë me Perëndimin

39 për qind e bullgarëve thonë se në ndarjen e re në Evropë, Bullgaria duhet të jetë në aleancë me NATO-në dhe BE-në, sipas një sondazhi kombëtar të kryer nga Alpha Research. 23 për qind e të anketuarve janë për një aleancë me Rusinë. 7 për..

botuar më 22-06-30 10.56.PD