Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pierre Colliot: Frankofonia në Bullgari është Frankofonia e zemrës

Foto: BNR

Që nga shtatori 2021, Pierre Colliot është Drejtor i Institutit Francez të Kulturës dhe Këshilltar për Bashkëpunim dhe Çështje Kulturore në Ambasadën Franceze. Arsyeja e takimit tonë ishte Nata e fundit Evropiane e Muzeve, por kjo na lejoi ta njihnim më mirë diplomatin francez dhe të kuptonim se si ndihet ai në Bullgari…

Para se të vinte në Sofje, karriera e tij e gjatë diplomatike e çoi në Guine, Kanada, Jordani, Kuvajt, Japoni, e cila i bëri përshtypje të veçantë me origjinalitetin dhe estetikën, stilin e jetës, marrëdhëniet dhe idetë për Francën. Karriera e tij si diplomat e çoi edhe në Bullgari në vitet 1980, kur ishte i përfshirë në bashkëpunimin shkencor dhe teknik me vendet e Evropës Lindore.

A ka ndryshuar Bullgaria gjatë kësaj kohe?

Sipas Pierre Colliot, me të vërtetë kanë ndodhur ndryshime të rëndësishme, të cilat janë të pashmangshme duke pasur parasysh kontekstet e ndryshmeve politike. Anëtarësimi në BE ka çuar në transformime politike, sociale dhe ekonomike me një shenjë pozitive për shoqërinë bullgare.

“Nuk e kam menduar kurrë se menjëherë pas ndryshimit të regjimit në vitin 1991, vendimi i parë i Bullgarisë do të ishte anëtarësimi në Organizatën Ndërkombëtare të Frankofonisë, anëtare e plotë e së cilës është që nga viti 1993. Në Bullgari ka ende Frankofoni dhe Frankofili të vërtetë - thotë Pierre Colliot. - Për mendimin tim, Frankofonia në Bullgari vjen nga zemra. Më duket se për bullgarët ndjenjat mbizotërojnë mbi arsyen dhe për mua kjo është një cilësi pozitive dhe Frankofonia është një zgjedhje e bërë nga zemra dhe jo e diktuar nga konsiderata racionale apo ekonomike.”

Platoni, për shembull, flet për çmendurinë e dashurisë, por drejtori i Institutit Francez shpjegoi gjithashtu rëndësinë e titullit të koleksionit digjital francez Micro-folie (fjalë për fjalë “mikro-çmenduri”), i realizuar nga Muzeu La Villette në Paris dhe ekspozuar në Muzeun Historik Rajonal në Sofje deri më 15 tetor.

Folie këtu i referohet emrit të pavijoneve të njohura në fund të shekullit të 19-të ose ndërtesave të vogla në kopshtet e aristokratëve dhe familjeve të pasura të borgjezisë - hapësira të mbyllura ku