Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Inflacioni i vërtetë në Bullgari tejkalon 25%

Prof. Dimitër Ivanov
Foto: BGNES

Sipas Institutit Kombëtar të Statistikave inflacioni është 14.4%, por shporta e konsumit përfshin një sërë mallrash opsionale që askush nuk i konsumon. Në fakt, nëse merret parasysh indeksi i çmimeve të konsumit, inflacioni në vendin tonë tashmë kalon 25%.

Në një intervistë për BNR, makroekonomisti Prof. Dimitër Ivanov theksoi se Ministria e Financave ende nuk e ka analizuar në thellësi shkallën e gabimeve të veta të deritanishme në aspektin e rritjes së inflacionit dhe politikën e nevojshme ndaj tij. Sipas prof. Ivanov, inflacioni - në masën 11-12%, ndoshta do të zgjasë disa vjet dhe do të arrijë në dy skenarë - ose stagflacion për shkak të rritjes së normave të interesit në mbarë botën, ose do të hyjmë në një recesion, dhe ka të ngjarë që kjo periudhë të zgjasë deri në vitin 2025, dhe ndoshta edhe më tej.
Sipas makroekonomistit, Bullgaria është në kaos politik dhe ekonomik dhe në një krizë më të keqe se ajo e viteve 1996-1997, kur kriza ishte vetëm financiare. Kësaj i shtohet edhe lufta, e cila prek gjithë botën dhe mund të marrë përmasa edhe më të mëdha, tha prof. Ivanov.

Më shumë nga rubrika

Vetëm 8 për qind e eksporteve bullgare në BE janë nga uji dhe ajri, dhe pjesa tjetër nga toka, kryesisht nëpërmjet transportit automobilistik.

Biznesi i pakënaqur me pranimin e Bullgarisë në Shengen vetëm nga ajri dhe uji

Vendimi i Komisionit Evropian për hyrjen e Bullgarisë dhe Rumanisë në Shengen në fund të marsit 2024, shkaktoi reagime të ashpra në vendin tonë. Presidenti Rumen Radev tha se po hyjmë në vitin 2024 me ndjenja të përziera dhe zgjidhje gjysmake – gjysmë..

botuar më 24-01-19 7.25.PD
Levon Hamparcumjan

Leva do të jetë e këmbyeshme përgjithmonë edhe pas futjes së euros

Ne nuk duhet të fajësojmë euron për frikën dhe dështimet tona. Nëse Bullgaria miraton monedhën e përbashkët, sistemi me të cilin ne matim suksesin ose dështimin tonë ekonomik do të jetë në euro në vend të levave, tha për BNR bankieri dhe..

botuar më 24-01-18 1.39.MD

750 leva (383 euro) është pensioni mesatar në Bullgari

Pothuajse 750 leva është pensioni mesatar i paguar në Bullgari për janarin e vitit 2024. Sipas të dhënave të Institutit Kombëtar të Sigurimeve (NSI), ai është 652 leva (333 euro) për femrat, ndërsa për meshkujt afërsisht 894 leva (457 euro)...

botuar më 24-01-16 6.15.PD