Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Vera shqiptare – një urë lidhëse mes dy popujve tanë, pse jo?

13
Foto: Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bullgari

Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bullgari organizoi në Kopshtin Botanik të Universitetit në Sofje aktivitetin e parë kushtuar degustimit të verërave shqiptare në Bullgari - një mundësi e shkëlqyer për të bashkuar dy popujt tanë.

Në këtë aktivitet u prezantuan kantinat e verës nga pjesë të ndryshme të Shqipërisë, verërat e të cilave janë një përzierje e varieteteve autoktone të rrushit. Të ftuarit patën kënaqësinë të shijojnë edhe raki të mrekullueshme shqiptare.

Shqipëria ka shumë varietete autoktone rrushi dhe vreshtat e saj mbulojnë më shumë se 10 000 hektarë. Vendi i Shqiponjave mund të mburret me një traditë mijëravjeçare të prodhimit të verës, duke e bërë atë një nga vendet më të vjetra prodhuese të verës në Evropë.

Shqipëria mund të ndahet në 4 rajone të verërave, të cilat përcaktohen kryesisht nga lartësia e tyre. Që nga viti 2000, prodhimi i rrushit në vend është rritur konsiderueshëm, si dhe sipërfaqja e vreshtave.

Ka një potencial për zëvendësimin e importit në sektorin e verës në Shqipëri, por ka edhe një potencial për rritjen e eksporteve, u theksua në eventin e organizuar nga Ambasada e Shqipërisë në Sofje - një mundësi vërtet e mrekullueshme për të njohur më mirë kulturën shqiptare në vendin tonë.

Informacioni është dhënë nga Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bullgari.

Përpiloi: Vesella Mançeva

Foto: Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bullgari


Më shumë nga rubrika

Nxënës bullgarë me medalje nga Olimpiada Ndërkombëtare e Informatikës

Nxënësit bullgarë fituan dy medalje argjendi dhe dy bronzi në Olimpiadën prestigjioze Ndërkombëtare të Informatikës, e cila u mbajt në Indonezi. Fituesit e medaljeve janë nxënës të klasave të 10, 11 dhe 12 dhe mësojnë në Sofje, Varna dhe Gabrovo...

botuar më 22-08-15 5.48.MD

Të rinjtë nga Varna ndihmojnë bashkëmoshatarët e tyre në zgjedhjen e një profesioni

Si të zgjidhni profesionin më të mirë për veten tuaj? Çfarë duhet të kemi parasysh kur e zgjedhim zhvillimin e karrierës? A do të mjaftojë ajo që e keni mësuar në klasë për kërkimin e punës? Përgjigjet e këtyre dhe pyetjeve të tjera do t'u japin të..

botuar më 22-08-14 9.15.PD

Pesë pemë shekullore në Parkun Stranxha do të marrin statusin e mbrojtur

Pemët e reja pesëshekullore në territorin e parkut natyror “Stranxha” janë gati të shpallen të mbrojtura. Ata janë të vendosura në territorin e komunës së Carevos, njoftoi menaxhmenti i rezervatit. Tre prej tyre janë të llojeve të lisit të..

botuar më 22-08-13 10.45.PD