Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Nisma civile në qytetin Kazanllëk kundër testimit të produkteve kozmetike mbi kafshët

Foto: BNR

Në vitin 2021, me iniciativën e Organizatës Joqeveritare “Kafshët e padukshme”, në vendet anëtare të BE-së filloi një peticion “Kozmetikë pa egërsi”. Qëllimi është të mblidhen 1 milion nënshkrime deri në fund të gushtit 2022, të cilat e bëjnë të detyrueshme për shqyrtim nga Parlamenti Evropian çështjen e testimit të produkteve kozmetike mbi kafshë. Nga ky muaj pjesë e fushatës është edhe qyteti bullgar Kazanllëk. 13 vullnetarë në moshë nga 15 deri në 18 vjeç mbledhin nënshkrime për disa orë çdo ditë.

“Motorët bullgarë” të peticionit janë 18-vjeçarja Elia dhe 15-vjeçari Denis. Të dy thonë se veprimet e tyre priten me reagime të ndryshme nga bashkëqytetarët e tyre – nga indiferenca dhe pyetjet “pse nuk kujdeseni për njerëzit më parë” deri te buzëqeshjet e gjera dhe thirrjet “të lumtë të rinj”.

Përpilues: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Një shpikje bullgare në fushën e fushuesve u prezantua në një ekspozitë të specializuar në Gjermani

Bullgaria prezantoi një shtëpi inovative të lëvizshme që peshon 3 400 kilogramë në ekspozitën e Caravan Salon në qytetin gjerman Dyseldorf . Projekti është vepër e Kamen Stankov dhe ekipit të tij nga Varna. Shtëpia e lëvizshme është gati 38 metra..

botuar më 22-09-25 10.05.PD

Festivali “WIENWOCHE” në Vjenë dhe gjurma bullgare në të

“Arti është një gënjeshtër, por kjo gënjeshtër na mëson sesi të arrijmë deri tek e vërteta”- këto fjalë të Pikasos sikurse janë përkthimi universal i përpjekjeve të të gjithë artistëve nëpër botë. Kërkimi i “së vërtetës” për një botë më të mirë,..

botuar më 22-09-23 7.15.PD

Është mirë të jetojmë si një komunitet, ku fqinjët nuk janë konkurrentët tanë, por njerëz të cilët e ndihmojmë njëri-tjetrin

23 vjet bashkë në çdo një moment, si në shtëpi ashtu dhe derisa  janë në punë. Kështu, në një fjali mund të përgjithësojmë jetën  e Olivie dhe Mitana Rosh. Ata janë njohur në Francë, por kanë zgjedhur  të vendosen dhe të krijojnë restorantin e..

botuar më 22-09-21 7.15.PD