Programi i ditës
Размер на шрифта
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një bullgar zuri vendin e dytë në Olimpiadën Ndërkombëtare të Biologjisë

Petër Zhotev
Foto: arkiv personal

Në kryeqytetin armen, Jerevan, u mbajt Olimpiada e 33-të Ndërkombëtare e Biologjisë. Bullgaria është një nga gjashtë vendet themeluese të konkursit në vitin 1989. Olimpiada e sivjetme përfundoi me sukses të madh për katër përfaqësuesit tanë të cilët hyrën në një konkurrim me mbi 250 përfaqësues të 62 vendeve të mbarë botës.

Medaljen e artë dhe vendin e dytë historik në renditje, të tejkaluar vetëm nga një garues nga Rusia, e fitoi nxënësi i klasës së njëmbëdhjetë në Gjimnazin Matematikor të Sofjes (SMG) Petër Zhotev. Ai tha për BNR-Varna se kjo është pjesëmarrja e tij e dytë në olimpiadë, e cila përbëhet nga dy pjesë - teori dhe praktikë. E para përfshinte 100 detyra me një përgjigje të përzgjedhur brenda 6 orëve, dhe ajo praktike - kryerja e eksperimenteve nga zoologjia, botanika, biokimia dhe bioinformatika, hulumtimi i një reaksioni enzimë dhe një eksperiment me fotosintezën te bimët. Pas suksesit të arritur, Petër tani duhet të zgjidhë detyrën më të rëndësishme në jetën e tij - ku të vazhdojë arsimin. Para tij ka dy mundësi - Gjermania apo Zvicra.

Me dallime nga kryeqyteti armen u kthyen edhe Borisllav Stojanov, Ljubosllav Ivanov dhe Jana Atanasova. Drejtuese e ekipit është docentja Allbena Jordanova nga Fakulteti i Mjekësisë i Universitetit të Sofjes.

Përpilues: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Christina de Bruin

Christina de Bruin, UNICEF: Shumë nga fëmijët me aftësi të kufizuara në Bullgari nuk kanë akses në arsim

Të dielën, më 20 nëntor, në Katar filloi një nga forumet më të mëdha sportive – Kupa Botërore e Futbollit. Në këtë datë, me rastin e miratimit të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve në vitin 1925 në Gjenevë, bota festoi edhe Ditën e Fëmijëve. Këtë..

botuar më 22-11-21 4.00.MD
Aleksej Zhallov

Bullgarë janë hulumtuesit e parë që eksplorojnë dhe përshkruajnë shpellat e Shqipërisë

Një pjesë e rëndësishme e historisë së speleologjisë bullgare janë ekspeditat kërkimore të shkencëtarëve tanë në Shqipëri. Ata filluan që në vitin 1992 dhe tashmë vazhdojnë për 30 vjet. Gjatë kësaj kohe, vendi ballkanik u vizitua nga 405..

botuar më 22-11-20 1.15.MD

Ka filluar fushata “Karitas Bullgaria” për të mbështetur të moshuarit dhe të sëmurët

“Karitas Bulgaria” nis një tjetër edicion të fushatës “Sepse JEMI NJERËZ!” për të mbështetur të moshuarit në të drejtën e tyre për të jetuar një pleqëri dinjitoze. Nëpërmjet saj, organizata katolike mbledh fonde për të ndihmuar 400 bullgarë të..

botuar më 22-11-20 10.05.PD