Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në Ditën e Kryeengjëllit Mihaill në Manastirin “Shën Kryeengjëll Mihaill” pranë fshatit Kokaljane

10
Foto: Darina Grigorova

Më 8 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare kremton luftëtarët qiellorë të dritës dhe të drejtësisë, të cilët sjellin lutjet e shenjtorëve përpara Zotit. Këta janë kryeengjëjt Mihaill, Gavriill, Rafaill, Uriill, Sallatiill,Jehudiill dhe Varahaiill. Për bullgarët Dita e Kryeengjëlli Mihaill është festa e dytë më e rëndësishme e vjeshtës pas Ditës së Shën Dhimitrit (26.10.)

Festat e mëdha kishtare na ftojmë të rizbulojmë rrënjët tona shpirtërore bullgare, ndërsa kushtet e mrekullueshme meteorologjike këtë vjeshtë i bëjnë shëtitjet deri në manastiret malore veçanërisht emocionuese.

Një itinerar i tillë është deri në Manastirin “Shën Kryeengjëlli Mihaill”, i cili është pjesë e kompleksit të manastireve që rrethojnë Sofjen të quajtur “Mali i Shenjtë i Sofjes”. Ai ngrihet në shpatin verior të malit Pllana, jo larg fshatit Kokaljane – në afërsi të Sofjes. Qasja në manastir është pak e vështirë, pasi një shteg i thepisur pyjor çon në të. Ai fillon pak pas fshatit nga i ashtuquajtura “Ura e Djallit” mbi lumin Vedena (një degë e lumit Iskër) dhe gjarpëron mbi rrugën kryesore që lidh Sofjen dhe Samokovin, përgjatë pjesës së sipërme të grykës së lumit Iskër.

Konsiderohet se themelet e manastirit u hodhën në shekullin e XI, gjatë sundimit të Mbretit Samuill dhe në të përfshiheshin shumë prona. Në kohën e pushtimit të Bullgarisë nga osmanët, pas rrëzimit të Kështjellës Urviç rrënojat e së cilës ndodhen në anën tjetër të grykës, në manastir u çuan shumë sende me vlerë dhe libra të vjetër. Ndër ato sende kishte dy relikte nga epoka e Mbretërisë së Dytë Bullgare, të lidhura me sundimtarin e fundit, Mbretin Ivan Shishman – një enë argjendi dhe një gotë prej kristali me zbukurime ari. Më vonë, gjatë sundimit osman, manastiri dy herë u vu në zjarre dhe u plaçkit. Në vitin 1858 Jeromonah Hrisand, që erdhi nga Manastiri i Rilës, e rimëkëmbi këtë vatër të shenjtë. Kisha që sot mund të shihet në oborrin e manastirit u ndërtua në vitin 1896 mbi rrënojat e kishës që ekzistonte në të kaluarën. Përveç kishës së madhe në manastir ka edhe dy kisha më të vogla të quajtura paraklise. Kambanorja u ndërtua në vitin 2000.

Pavarësisht bastisjeve, Manastiri “Shën Kryeengjëlli Mihaill”, arriti të ruajë të ashtuquajturin “Libër Urviç”, që përmban fjalë lavdëruese për kryeengjëjt Mihaill dhe Gavraill, ku fjala e Shën Klimentit të Ohrit është veçanërisht e vlefshme.

Më shumë për manastirin mund të lexoni në botimin Manastiri “Shën Kryeengjëlli Mihaill”.

Si duken dhe çfarë bëjnë engjëjt sipas përfytyrimeve popullore mund të lexoni në botimin: Legjenda për Kryeengjëjt Mihail e Gavriil dhe fuqitë e patrup

Përpilues: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: Darina Grigorova

Më shumë nga rubrika

Dita e Shën Stefanit “mbyll” ciklin e festave të Krishtlindjeve

Ditën e tretë pas Lindjes së Krishtit më 27 dhjetor Ortodoksia nderon kujtimin e dëshmorit të parë të shenjtë dhe kryedhjak Stefan, i krishteri i parë që u martirizua në emër të Krishtit. Siç shkruhet në jetëshkrimin e tij, Stefani ishte i..

botuar më 22-12-27 5.25.PD

Tradita jonë e lashtë rituale e Krishtlindjeve është ende e gjallë

Është Nata e Buzmit, festa bullgare e përulësisë, mirënjohjes dhe shpresës. Pavarësisht se jo të gjithë e respektojnë të gjithë periudhën e Kreshmëve të Krishtlindjes, në këtë ditë bullgarët mblidhen rreth tryezës tradicionale për të ndarë..

botuar më 22-12-24 5.35.PD

Shën Nikolla Çudibërësi – rregulli i besimit dhe prototipi i Plakut të Krishtlindjes

Nëse pyetni një fëmijë se ku ka lindur Plaku i Krishtlindjes, me siguri do të dëgjoni përgjigjen: “Në Lapland” (ose: “Në Polin e Veriut!”). Në fakt, edhe disa të rritur nuk e dinë se imazhi i plakut të mirë lindi shekuj më parë dhe lidhet me Shën..

botuar më 22-12-06 12.54.MD