Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Biznesi investon më shumë se shteti në shkencë

Foto: arkiv

Financimi shtetëror për veprimtarinë kërkimore në vendin tonë ka qenë vetëm 0.25% e PBB-së në vitin e kaluar, pavarësisht angazhimeve të marra (në Strategjinë Kombëtare për Zhvillimin e Kërkimit Shkencor) për të arritur në 0.50% në vitin 2021 dhe 0.70% në 2022. Kjo thuhet në Raportin Vjetor për Gjendjen dhe Zhvillimin e Kërkimit Shkencor të miratuar nga organizatat shkencore qeveritare dhe universitetet në 2021. Është e qartë se biznesi investon në shkencë më shumë sesa shteti, por financimi privat është pothuajse tërësisht për kërkime aplikative dhe jo fondamentale, dhe kështu fondet mbeten në sipërmarrje. Ndër problemet e tjera të theksuara janë plakja e shkencëtarëve dhe menaxhimi joefikas i rezultateve të arritura në drejtim të komercializimit të tyre.

Më shumë nga rubrika

Vështirësi në vërtetimin e origjinës bullgare ndalon aplikantët për shtetësi

Gjithnjë e më pak maqedonas duan të bëhen shtetas bullgarë në 3 vitet e fundit. Arsyeja nuk është aq në marrëdhëniet e ndërlikuara dypalëshe, por në ndryshimet ligjore të vendosura nga Sofja. Në vitin 2019 janë hapur 10 688 dosje për aplikimet e..

botuar më 23-03-13 12.49.MD

Urbanisti: Godinat e ndërtuara pas vitit 2000 kanë rezistencën më të mirë ndaj tërmeteve

Pamjet tmerruese të ndërtesave të shembura dhe infrastrukturës së copëtuar pas tërmetit në Turqi dhe Siri, vendosën në rendin e ditës çështjen e gjendjes së stokut të banesave në Bullgari. A do të përballojë shtëpia jonë një fatkeqësi të..

botuar më 23-03-13 7.15.PD

A është vaji ynë i trëndafilit pjesë e një fushate dezinformimi dhe a do ta deklarojë KE atë toksik?

Pak ditë më parë u bë e ditur se trëndafili dhe vajrat e tjerë esencialë do të klasifikohen nga KE jo si produkte natyrale, por si produkte kimike që mund të jenë potencialisht toksike. Bullgaria është prodhuesi kryesor në botë i vajit të..

botuar më 23-03-10 7.15.PD