Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shkolla verore e gjuhës bullgare në Tiranë, Shqipëri

| rinovuar më 23-07-10 2.17.MD

Me mbështetjen e Universitetit të Veliko Tërnovos “Shenjtorët Kirili dhe Metodi”, në Universitetin e Tiranës zhvillohet për të tretin vit radhazi Shkolla Verore e Gjuhës Bullgare, e para shkollë e këtij lloji në Shqipëri. Ajo organizohet nga Departamenti i Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja të Universitetit të Tiranës. Shkolla verore mbështetet nga Universiteti i Veliko Tërnovos me tekste shkollore dhe pjesëmarrje të stafit në mësimdhënie në kuadër të projektit të mobilitetit Erasmus+ ndërmjet dy universiteteve.


Nga data 3 deri më 23 korrik 2023, Prof. Asc. Dr. Raqi Bello, lektor i gjuhës dhe letërsisë bullgare në Universitetin e Tiranës dhe Dr. Miranda Bello, pedagoge e Universitetit të Veliko Tërnovos, Bullgari do të organizojnë orët praktike dhe leksionet me dy grupe studentësh – niveli fillestar dhe i avancuar. Leksione për studentët do të mbajnë si profesorë nga universitete bullgare, Universiteti Veliko Tërnovos, Universiteti i Bllagoevgradit, ashtu dhe shqiptare, Universiteti i Korçës dhe Universiteti i Tiranës. Programi përfshin gjithashtu një udhëtim në qytetin historik të Beratit dhe njohjen e pjesëmarrësve me disa gjurmë që lidhen me shtetin mesjetar bullgar. Në përfundim të shkollës verore, pjesëmarrësit do të pajisen edhe me certifikata për nivelin e gjuhës, lëshuar nga universiteti bullgar i Veliko Tërnovos “Shenjtorët Kirili dhe Metodi".

Në hapjen e Shkollës Verore mori pjesë dekania e Fakultetit të Gjuhëve të Huaja të Universitetit të Tiranës, Prof. Esmeralda Kromida, zv. Dekania Prof.Ogerta Coruti, Sh. T. Z. Ivaylo Kirov, Ambasadori i Bullgarisë në Shqipëri, Prof. Dr. Dimitar Dimitrov, Rektor i Universitetit Veliko Tërnovo “Shenjtorët Kirili dhe Metodi" (online), Prof. Asc. Dr. Adriatik Derjaj, Përgjegjës i Departamentit të Gjuhëve Sllave dhe Ballkanike të Universitetit të Tiranës, z. Asen Paçev, Zëvendës Ambasador i Bullgarisë në Shqipëri, znj. Maria Peeva , atashe në misionin bullgar në Shqipëri, si dhe pedagogë nga Fakulteti i Studimeve të Gjuhëve të Huaja të Universitetit të Tiranës. Të pranishmit i priti një studente e veshur me kostum kombëtar bullgar, sipas traditës së vjetër bullgare, me bukë dhe mjaltë . . .


Studimi i gjuhës bullgare është ndër prioritetet në strategjinë e ndërkombëtarizimit të Universitetit të Veliko Tërnovos "Shenjtorët Kirili dhe Metodi". Interesimi për gjuhën bullgare në Shqipëri është për shkak të marrëdhënieve tona të fqinjësisë së mirë dhe minoritetit bullgar në këtë vend.

Java e parë e Shkollës Verore kaloi me shumë sukses. Interesimi i të pranishmëve është shumë i madh. Krahas aktiviteteve praktike, gjatë kësaj jave ata patën mundësinë të ndjekin ligjërata dhe raporte interesante të prezantuara nga Prof. Asc. Dr.Vlladislav Conev, udhëheqës i Departamentit të Gjuhës Bullgare në Fakultetin Filologjik të Universitetit Jugperëndimor „Neofit Rillski“, Bllagoevgrad. Prof. Asc. Dr.Raqi Bello, lektor i gjuhës dhe letërsisë bullgare në Universitetin e Tiranës dhe Dr. Miranda Bello, pedagoge e Universitetit “Shenjtorët Kirili dhe Metodi". Leksionet ishin nga fusha e gjuhësisë dhe trashëgimisë kulturore bullgare.

Foto: K. Bello

Më shumë nga rubrika

Kompleksi Qendror Tregtar i Sofjes

Një ndërtesë emblematike e Sofjes do të zgjohet për një jetë të re

Një nga godinat emblematike në pjesën qendrore të kryeqytetit po përgatitet për një jetë të re. Tregu i parë modern i mbyllur me produkte mishi, qumështi, peshk dhe perime në Sofje po i nënshtrohet restaurimit në shkallë të gjerë, që tashmë ka arritur në..

botuar më 23-12-03 8.15.PD

Zyrë në autobus dykatësh? Një sipërmarrës bullgar e bën të mundur idenë për çdo pikë të BE-së

Tre vjet pasi Covid-19 na vërtetoi se zyra e punës mund të mos jetë saktësisht një vend fiks, një alternativë e saj janë të ashtuquajturat hapësira të përbashkëta zyre. Ato po bëhen gjithnjë e më të preferuara kryesisht për shkak të lirisë që ofrojnë dhe..

botuar më 23-12-02 9.10.PD

Universiteti i Sofjes kryeson renditjen e institucioneve të arsimit të lartë në Bullgari

2% është papunësia tek njerëzit me arsim të lartë. Në disa specialitete është nën 1%. Të ardhurat e të diplomuarve rriten në 2000 euro për disa fusha. 3000 euro janë për të diplomuarit e informatikës në Universitetin e Sofjes, njoftoi ministri i..

botuar më 23-12-01 11.49.PD