Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Thesaret natyrore të rezervatit “Julen” në Pirin

13
Foto: Facebook / NPPirin

Në kulmin e gushtit, Bansko është plot me turistë. Qyteti turistik preferohet si destinacion veror, për shkak të gjelbërimit, ajrit të pastër dhe mbi të gjitha për shkak të mundësive për ecje në malin Pirin. Përveç si një qendër kryesore e skive në këtë pjesë të Ballkanit, qyteti Bansko është i njohur edhe si “Dera” drejt Parkut Kombëtar “Pirin” i cili është përfshirë në Listën e Trashëgimisë Kulturore dhe Natyrore Botërore të UNESCO-s.

Dhjetëra shtigje turistike të çojnë në vende të paprekura nga ndërhyrja njerëzore me florë dhe faunë tepër të pasur. Midis tyre është rezervati "Julen", i krijuar në 1994 për të ruajtur dhe mbrojtur ekosistemet e vlefshme pyjore dhe bimore, si dhe shumëllojshmërinë e madhe të llojeve të kafshëve në territorin e saj. "Julen" është një rezervat malor i lartë, i vendosur në një lartësi prej 1650 deri në 2851 metra dhe në një territor që mbulon një sipërfaqe prej afro 3157 hektarësh. Më shumë për këtë oazë natyrore mësojmë nga intervista e Çavdar Zllatevit nga BNR - Stara Zagora me Doc. Borisllav Grigorov, profesor i biogjeografisë në Universitetin e Sofjes "Shën Kliment Ohridski":


“Për sa i përket florës, Rezervati “Julen” mund të mburret me praninë e rreth 700 llojeve të bimëve të llojit më të lartë, nga të cilat më shumë se 40 janë përfshirë në Librin e Kuq të vendit. Gjejmë pyje shekullore prej mani të bardhë e të zi, bredh, еtj. Lloji dominues në mesin e komuniteteve të shkurreve është Pinus mugo dhe ndër speciet e vlefshme bimore duhet të përmendim bozhuren e malit (Trollius europaeus), narcisin (Anemone narcissiflora), si dhe marigoldin e artë (Aquilegia aurea)”, thotë Prof. Borisllav Grigorov.


Në territorin e parkut natyror ka edhe një sërë grupesh të bukura liqenore – Vasilashki, Dislishki, Tipitski, Polez