Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një kryq mijëravjeçar enkolpion u zbulua në kështjellën antike të Almusit pranë Llomit

Foto: Vlladimir Nedev, Radio Vidin

Një kryq enkolpion doli në dritë gjatë hetimeve arkeologjike të kështjellës së lashtë Almus në qytetin e Llomit pranë lumit Danub. Kryqi është rreth 1100 vjeç dhe është bërë gjatë sundimit të mbretit Simeon i Madh (nga 893 deri në 927). Sipas kreut të gërmimeve dr. Vlladislav Zhivkov nga Instituti Kombëtar Arkeologjik me Muze në Akademinë Bullgare të Shkencave, ky lloj kryqi është krijuar në antikitetin e vonë - rreth shekullit të 5-të pas Krishtit. Ato ishin bosh në mes dhe brenda vendoseshin lipsana të shenjtorëve, ose copa të kryqit të shenjtë duke besuar se në këtë mënyrë do ta ruanin bartësin e kryqit, tha dr. Vlladislav Zhivkov, cituar nga BTA.

Foto: BTA

Enkolpioni i gjetur në territorin e kalasë Almus është në një shtresë të mbuluar nga një zjarr i dikurshëm. Ai do të restaurohet në një laborator që të bëhet e qartë nëse në të ka pjesë të lipsanave të një shenjtori. Nëse gjenden lipsana të tilla, ato do t'i dorëzohen ndonjë kishe ortodokse në Llom.

Foto: Radio Vidin, BTA

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip dhe publikoi: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Godina e „Radio Sofjes“

Kur BNR fliste polonisht

Sot programi i gjuhëve të huaja të BNR - "Radio Bulgaria" - "flet" në 11 gjuhë. Me kalimin e viteve disa janë shtuar, të tjera janë hequr nga numri total... I tillë është edhe fati i programeve në polonisht . Ato transmetoheshin në "Radio Sofje", siç..

botuar më 24-02-16 7.30.PD
Shën Kirill filozof

1155 vjet më parë Shën Kirili Filozof vdiq në Romë

Më 14 shkurt, Kisha Ortodokse Bullgare përkujton Fjetjen e Shën Kirilit Sllavobullgar - shkencëtar, teolog, edukator, krijues i alfabetit të parë sllav dhe një nga figurat më të ndritura të Evropës Mesjetare. I lindur në Selanik në vitin 827 me emrin..

botuar më 24-02-14 12.05.MD

Më 10 shkurt Kisha nderon kujtimin e Shën Harallambit

Më 10 shkurt nderojmë Shën Harallmbin e Magnezisë, martir i besimit. Sipas traditës bullgare, kjo është një nga festat e fundit dimërore. Që nga ajo ditë, njerëzit fillonin të punonin tokën pasi dimri kishte ikur. Martiri i shenjtë Harallambi jetoi në..

botuar më 24-02-10 9.10.PD