Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bashkatdhetarët e Besarabisë nga “Rodoljubec”: Bullgaria sot ka nevojë për t'ja shprehur dashurinë

Foto: Gergana Mançeva

Almanaku "Rodoljubec" është një koleksion tekstesh të krijuara nga bashkëkohësit tanë - bullgarë jashtë vendit, që jetojnë në rajonet historiko-kulturore të Besarabisë, Tavrisë dhe Krimesë. Por ky është shumë më tepër se një vëllim librash jeshil, sepse përmban mesazhe të forta dashurie dhe dashamirësie për atdheun e të parëve dhe shembuj se si shpirti bullgar është i gjallë dhe transmetohet brez pas brezi edhe larg vendit tonë. Në fakt, ky koleksion, i krijuar 33 vjet më parë si një tribunë për bullgarët e Besarabisë, sot është bërë një almanak i qëndrueshëm dhe autoritar i krijimtarisë së shkruar nga bullgarë të tjerë në mbarë botën.

Edicioni i XI, i cili lidhet edhe me kremtimin e 33-vjetorit të themelimit të Shoqatës Kulturore Arsimore për Marrëdhëniet me Bullgarët Besarabianë dhe Taurianë "Rodoljubec". Dhe me kalimin e viteve, shoqata përpiqet të zgjerojë kontaktet me bashkatdhetarët tanë nga Ukraina, Moldavia, Rusia, Kazakistani dhe vende të tjera. Misioni i tij është të ruajë vëmendjen dhe respektin për këta bashkatdhetarë si mbrojtës të shpirtit bullgar, pavarësisht vështirësive në planin shtetëror-politik dhe shoqëror. Agjencia për Bullgarët Jashtë Shtetit ka mbështetur ndër vite edhe "Rodoljubec".

Almanak "Rodoljubec" është një koleksion tekstesh të krijuara nga bashkëkohësit tanë - bullgarë jashtë vendit, që jetojnë në rajonet historiko-kulturore të Besarabisë, Tavrisë dhe Krimesë. Por ky është shumë më tepër se një vëllim librash jeshil, sepse përmban mesazhe të forta dashurie dhe dashamirësie për atdheun e të parëve dhe shembuj se si shpirti bullgar është i gjallë dhe transmetohet brez pas brezi edhe larg vendit tonë. Në fakt, ky koleksion, i krijuar 33 vjet më parë si një tribunë për bullgarët e Besarabisë, sot është bërë një almanak i qëndrueshëm dhe autoritar i krijimtarisë së shkruar nga bullgarë të tjerë në mbarë botën.

Edicioni i XI, i cili lidhet edhe me kremtimin e 33-vjetorit të themelimit të Shoqatës Kulturore Arsimore për Marrëdhëniet me Bullgarët Besarabianë dhe Taurianë "Rodoljubec". Dhe me kalimin e viteve, shoqata përpiqet të zgjerojë kontaktet me bashkatdhetarët tanë nga Ukraina, Moldavia, Rusia, Kazakistani dhe vende të tjera. Misioni i tij është të fokusojë vëmendjen dhe të ruajë respektin për këta bashkatdhetarë si mbrojtës të shpirtit bullgar, pavarësisht vështirësive në planin shtetëror-politik dhe shoqëror. Agjencia për Bullgarët Jashtë Shtetit ka mbështetur ndër vite edhe "Rodoljubec".

Në almanakun "Rodoljubec", faqet e para shkruhen gjithmonë nga anëtarët e Shoqatës dhe tregojnë për aktivitetet e saj, pjesë e së cilës është edhe ndërmjetësimi për dërgimin e studentëve për të studiuar në Bullgari, si dhe të pedagogëve të deleguar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës për të punuar me bullgarët e Besarabisë.

"Edhe në Bullgari, kushdo që dëshiron të mësojë më shumë për bullgarët e Besarabisë mund të mësojë shumë nga Almanaku ynë." – thotë Tanja Tanasova:

“Personi të cilit i kushtohet botimi i ri i Almanakut është Tonço Vasilev. Ai është nismëtar i veprimtarisë së shoqërisë dhe tani mbush 90 vjet. Por është edhe një person tjetër që duhet përmendur - Prof. Mihaill Dihan një person shumë i madh në mesin e bullgarëve në Besarabi. Ai jetonte në Odesa, ishte një person i pazakontë, dhe tani do të ketë një muze në shtëpinë e tij në fshatin e tij të lindjes Bllagoevo. Gana Peneva ishte gjithashtu një fenomen i pazakontë, ajo ishte një aktore në qytetin Veliko Tërnovo, por në një moment kur mësoi për bullgarët e Besarabisë, u apasionua aq shumë pas kësaj teme saqë shkoi të jetonte mes tyre dhe bëri shumë intervista dhe artikuj për televizionin dhe radion vendase. Megjithatë, ajo ndërroi jetë pak para se Almanaku të botohej, por ai përmban materialet e saj, të cilat ajo na i kishte dërguar më parë."

Redaktori Tanja Tanasova thotë se mirëpret çdo bashkatdhetar jashtë vendit që guxon të shkruajë në bullgarishten e tij amtare dhe ta dërgojë punën e tij në redaksinë "Rodoljubec".

"Kjo është shumë e rëndësishme për të mos e shkëputur lidhjen me Bullgarinë, por është shumë e rëndësishme edhe për Bullgarinë, sepse këto janë disa mesazhe të bukura për të gjithë ne në atdhe. Dhe Bullgaria ka nevojë për t'ja shprehur dashurinë. Mendoj se Bullgaria meriton vetëm fjalë të bukura, dhe nga ne varet që të jetojmë me më shumë mend dhe më shumë dinjitet”.

Foto: Gergana Mançeva
Përktheu në shqip dhe publikoi: Kostandina Bello

Më shumë nga rubrika

Një ekspozitë tregon për bullgarët në Ballkanin Perëndimor në shekujt XIX-XXI

Ekspozita “Bullgarët në Ballkanin Perëndimor në shekujt XIX-XXI” hapet sot, 1 mars në orën 15:30 në galerinë “Qershia e vjetër” në fshatin Razhdavica të rrethit të Kjustendilit. Fokusi është në të kaluarën dhe të tashmen e bullgarëve, të cilët..

botuar më 24-03-01 5.05.PD
Rene Karabash

Ka një interes të madh jashtë vendit për romanin "Burrnesha" të artistes bullgare Rene Karabash

Romani i Rene Karabash - "Burrnesha" korr suksese në Francë dhe Amerikë. Në fund të vitit 2023, përkthimi në frëngjisht i librit fitoi çmimin e përkthimit të Klubit Francez PEN. Përkthimi në anglisht, i bërë nga Izidora Angel, fitoi çmimin për..

botuar më 24-02-26 8.05.PD

Ekspozita multimediale për Sirak Skitnik e BNR-së po viziton Bratisllavën

Më 22 shkurt në Bratisllavë do të prezantohet ekspozita virtuale “Të pyesim Sirakun – 140 vjet nga lindja e Sirak Skitnik”. Ekspozita, një punë e profesorit të Akademisë Kombëtare të Arteve, Prof. Bojan Dobrev si dhe një ekip nga programi Hristo Botev,..

botuar më 24-02-22 7.20.PD