Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

A po fiton popullaritet gjeldeti i Krishtlindjeve në Bullgari?

Vitet e fundit gjeldeti ka filluar të gjejë vend në tryezën bullgare të Krishtlindjeve. Megjithatë, pavarësisht përfitimeve të padyshimta dhe cilësive të shijes, gjeli i detit nuk është ende ndër mishrat më të preferuar në Bullgari. “ Tregu i..

25.12.22 11:05 |

Ditën e Ignat Hyjmbajtësit grupet e kolendarëve fillojnë përgatitjen për Krishtlindjen

Një nga përjetimet e paharrueshme, që krijon Muzeu i vetëm Etnografik në të hapur në Bullgari “Etëra” pranë qytetit Gabrovo është “Shkolla për Kolendarë”. Iniciativa e cila filloi në vitin 2017 është një lloj replikë origjinale e “ Shkollës për..

20.12.22 05:45 |

Të zbukurojmë Pemën e Krishtlindjeve me lodra të punuara me dorë nga... balta

Nuk ka asnjë rregull të saktë se kur të fillojmë të dekorojmë Pemën e Krishtlindjeve. Dhe, sigurisht, nuk ka asgjë më të mirë se dekorimi i pemës me lodra të punuar me dorë. Në të njëjtën kohë të punuara nga... balta. Vendi ku mund të njiheni..

17.12.22 12:25 |

Çfarë hamë: A është i cilësisë së mirë mishi i pulës në tregun bullgar?

Gjendja e sektorit të rritjes së shpendëve në Bullgari është jashtëzakonisht alarmante. Ngadalë por me siguri, prodhuesit bullgarë po humbasin pozitat e tyre në tregun vendas, mesatarisht me 5% në vit, dhe kërkesat e mbarështuesve të shpendëve janë..

13.12.22 07:15 |

Studenti Amir Alizada: Studimi në Bullgari është një faqe e suksesshme e jetës sime

Për herë të parë, Amiri vizitoi Bullgarinë në moshën 4-vjeçare, ndërsa sot, 14 vjet më vonë, ai është student në vitin e parë në Fakultetin Ekonomik në Universitetin e Sofjes "Shën Kliment Ohridski". Pse i riu nga Azerbajxhani, i cili mbaroi me..

08.12.22 07:15 |

Maria Gusejnova – një iluministe bullgare në Azerbajxhan

Republika e Bullgarisë dhe Republika e Azerbajxhanit nisën marrëdhëniet diplomatike 30 vjet më parë, por edhe pse "toka e zjarrit" është vetëm 3 orë e 10 minuta larg me avion, ajo mbetet pak e njohur për bullgarët. Megjithatë, bashkatdhetarët tanë..

30.11.22 07:15 |
Foto: Muzeu Historik Rajonal i Sofjes

Në "dasëm" në Muzeun Historik Rajonal të Sofjes

Çfarë ndryshimesh pësuan traditat e dasmave bullgare pas çlirimit në vitin 1878? Si qyteti, si qendër tërheqëse për një lloj të ri jetese, ndryshon edhe dasmën? Çfarë solli socializmi në periudhën 1944-1989? Përgjigjet për këto dhe shumë pyetje të..

17.11.22 07:15 |

Nikolla Vardev – “luani” i shpëtuar i Sofjes

145 vjet më parë, katër librashitës të Sofjes u varën në trekëmbësh me akuzën e shpërndarjes së literaturës rebele. Menjëherë pas Çlirimit të Bullgarisë nga zgjedha osmane (1878), themeluesi i botimit të librave në Bullgari, Hristo G. Danov,..

15.11.22 09:45 |
Ambasada e Republikës së Armenisë në Sofje

Interesimi i sipërmarrësve bullgarë për Armeninë po rritet

2022 është një vit i veçantë për marrëdhëniet bullgaro-armene. Vendi ynë njohu pavarësinë e Armenisë më 23 dhjetor 1991 dhe marrëdhëniet diplomatike u vendosën më 18 janar 1992. Gjatë viteve u nënshkruan dhjetëra marrëveshje dhe memorandume në të..

17.10.22 07:15 |

Ekspozita "Kujtesa" tregon relikte të refugjatëve armenë në Bullgari

Në fillim të shekullit të 20-të, disa valë refugjatësh armenë mbërritën në Bullgari, duke ikur nga masakrat dhe represionet e tmerrshme në Perandorinë Osmane dhe gjenocidi pas Luftës Greko-Turke (1919-1922). Ata mbajnë me vete vlerat më intime:..

07.10.22 07:15 |