Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Bonbonet prej çokollate – të tilla të cilat nuk i keni parë deri tani

Merrem me punimin e ëmbëlsirave qëkurse kam lindur, jam rritur nëpër tavolinat e pastiçerive dhe nën to, kurse njerëzit thonë se në gjakun tim rrjedh çokollatë dhe ajkë qumështi – kështu me një buzëqeshje të madhe e përshkruan veten e vet..

28.12.18 13:15 |

Kukullat me emra bullgarë të Stanka Kozarevës janë miq të fëmijëve në të gjithë botën

Mjeshtrja autodidakte Stanka Kozareva i punon kukullat e veta të përsosura tanimë prej 8 vjetëve. Nga fytyrat e hijshme dhe shumë të bukura shikojnë sy të hapur gjerë dhe shumë kureshtare, tamam si ata të fëmijëve, për të cilët janë bërë..

24.12.18 11:55 |

Magjia e figurave prej qelqi për Pemën e Krishtlindjeve

Një nga kujtimet më të mira nga fëmijëria, padyshim që është zbukurimi i Pemës së Krishtlindjeve. Fëmijët janë të gëzuar, me buzëqeshje dhe nëpër të gjithë shtëpinë kundërmon aroma e pemës së prerë, kurse prej kutive nxirren lodrat zbukuruese të..

21.12.18 10:35 |

Ekspozita bamirëse e pazëllave dimërorë “White and Marry”

Më 8 dhe 9 dhjetor në qendrën arsimore “Zona 21” në Sofje do të zhvillohet një ekspozitë e pazakonshme. Në frymën e festës më të ngrohtë të Krishtlindjeve, vizituesit do të kënaqen me një pjesë shumë të vogël prej botës së pafundme të pazëllave me tematikë..

07.12.18 14:30 |

Vulat-meshanikë – një element kyç i jetës kishtare dhe një pjesë e trashëgimisë së pasur kulturore të bullgarëve

Buka është një element jashtëzakonisht i rëndësishëm nga kultura tradicionale bullgare, dhe çdo një nga sendet, të cilat në ndonjë farë mënyre janë të lidhura me gatimin dhe bërjen e bukës si dhe me formimin e saj, që të mund ajo të fitojë statusin e një..

06.12.18 11:01 |

Deri në fund të vitit së bashku të mbledhim 2019 libra të rinj për bibliotekat

Një iniciativë e re e Shoqatës së Dhomave të Leximit në qytet fton njerëzit të dhurojnë libra për bibliotekat bullgare. Ajo filloi nën moton “Deri në fund të vitit së bashku të mbledhim 2019 libra të rinj për bibliotekat”. Megjithëqë starti iu dha..

26.11.18 12:57 |

“Do t’i njihni për nga qëndismat” – ekspozitë e larmishme e fondeve të katër muzeve bullgarë

Sallat e Muzeut Etnografik Regjional në Plovdiv u ndriçuan me ngjyrat tradicionale të qëndismave bullgare. Figurat gjeometrike, pak të çuditshme në shikim të parë, motivet florale dhe shtazore në fakt i janë nënshtruar një sistemi të rreptë dhe..

25.11.18 11:10 |

“Misioni Mirësi”: Nxënësit organizojnë ndihmë për njerëzit e moshuar në fshatrat e braktisura bullgare

Ne jemi fëmijë nga kryeqyteti. Çdo gjë të cilën e duam, na jepet pothuajse në sekondë. Kemi shtëpi, ushqim dhe një mjedis social. U menduam për faktin nëse që të gjithë njerëzit janë të favorizuar si ne? Realiteti është se, ka njerëz me shtëpi..

21.11.18 14:28 |

17 nëntori – Dita botërore e lindjeve të parakohshme

Në Bullgari çdo vit lindin midis 6000 dhe 6500 foshnjave përpara kohës së duhur, me fjalë të tjera një në dhjetë bebe ka lindur para kohe. Këto janë të dhëna  të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, sepse, mjerisht në vendin tonë nuk ekziston një..

17.11.18 09:00 |

“KaritArt” zhvillon sipërmarrësinë sociale mes të rinjve me aftësi të kufizuara

Historia e organizatës më të madhe bamirëse të Eksarkisë Katolike Apostolike në Bullgari – “Karitas Sofja”, e cila merret me veprimtari, të lidhur me ndihmën e njerëzve me status më të ulët social, tanimë është 25-vjeçare. Si një vazhdim i..

12.11.18 12:49 |