Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Винаровските "Фиданки" взривиха публиката във Венеция

"Когато зазвуча българският химн, ние се гордеехме, че представяме България! Да си пред публика в друга страна и да я накараш да се изправи на крака, за да аплодира нашите северняшки хора, това е невероятно усещане"- разказаха в "Цветовете на деня" Диана Димитрова и Зорница Димитрашкова от групата за автентичен фолклор "Фиданките". Хореограф на формацията е Фиданка Асенова. Трупата е към народно читалище "Зора 1927" село Винарово, община Ново село, област Видин.
 
"Фиданките" участва в международен фолклорен фестивал в градчето Лидо Диезо, близо до Венеция. Международната фолклорна среща се проведе от 17 до 19 април, под патронажа на кмета на Венеция Джорджо Орсони. Фестивалът няма конкурсен характер- в него участваха групи от пет държави: България, Гърция, Италия, Словения и Хърватска. "Фиданките" от Видинско бяха единствените представителки на България. Те представиха концертна програма от шест танца, с хореография, изцяло основана на автентични хора от Видинско. Две от осемте "Фиданки"- Диана Димитрова и Зорница Димитрашкова, гостуваха в студиото на РАДИО ВИДИН.

"Едно от сценичните предимства на северняшкия фолклор е неговата динамика. Ритъмът, сложността на стъпките, атрактивните автентични носии спечелиха бързо и завинаги италианската публика"- споделиха още гостенките.

"Трябва да се говори за България. Трябва да показваме постоянно на света нашите хубави неща- природата, историческите и археологическите ни богатства, местното ни производство- плодове, вино, уникални гостби... Стига сме се оплаквали от труден живот. Нашият край е невероятен с традициите си- нека ги покажем на света! Тъжен е онзи, който иска да е тъжен. Животът е такав, какъвто си го направим"- категорични бяха гостенките в "Цветовете на деня", които се подготвят за нови пътувания. Защото сред успехите от венецианското турне на видинските "Фиданки" са и няколкото нови покани за фестивали за това лято- първите са в Братислава и Будапеща.
Вижте още

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48