Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой в Северозапада има решаващ глас на избори?

Неоспорими са констатациите, че недоверието на хората към съществуващите и новопоявилите се партии вече е доста високо. Ако съберем в общ пейзаж явното разочаравание на българските избиратели, изключително голямата пасивност на хората от "средния ешалон" и данните от НСИ, то "пенсионерският вот" може да се окаже решаващ на местните избори 2011.

"Разпознават ли в две от подалите документи за регистрация в ЦИК партии- "Единен пенсионерски съюз" и "Партия за хората от народа" своето представителство на местните избори?" - Този въпрос зададе на видинчани стажант-репортерът на РАДИО ВИДИН Дария Драганова.
 
"Пенсионерите няма да се обединят, защото всеки от тях вече има някакви политически убеждения", каза един от участниците в анкетното ни проучване.
 
Според друг "... пенсионерите не могат да се обединят, защото всеки иска да е лидер..."

А ето какво сочи статистиката:
 
През 2007 година от над 52 хиляди гласоподаватели в област Видин гласуват около 53%- т.е. 27 600 избиратели.
 
Данните от последното преброяване `2011 сочат, че ако всички 18 876 пенсионери от Видинско гласуват за свои кандидати, то те ще имат над 36% от подадените бюлетини.
 
Общо за страната, при над 2 милиона и половина пенсионери с право на глас, резултатът за техния кандидат би бил близо 45% от гласовете на всички- над 6 милиона гласоподаватели!... Ако тази хипотеза излезе вярна, то дали изборите наесен няма да ни поднесат "поредната изненада"?...
По публикацията работи: Милен Димитров и Дария Драганова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45