Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристически неволи във Видин

Когато говорим за култорно-исторически символи, Видин задължително се свързва с крепостта "Баба Вида". Въпросът обаче е друг. За най-безспорната забележителност на нашия град няма указателни табели. Ако трябва да сме точни, има, но са няколко- около входа на града, на кръстовището до музей "Конака", пред Военното окръжие... Досещате се, че тези няколко табели не са достатъчни, за да могат туристите сами да намерят пътя до Крепостта. Ето в това е въпросът- защо не е обозначен пътят към най-голямата забележителност на Видин.
"Винаги ме е учудвало защо такива красиви обекти, които са възможност за добри общински приходи, не се популяризират. За двадесет години не съм забелязала табели, поставени на видно място, които да показват къде се намират обектите и как по най-лесен начин човек може да стигне до тях"- това каза за РАДИО ВИДИН Силвия Ставрева, началник отдел "Туризъм и работа с неправителствени организации" към Община Видин. По думите й откакто е на тази длъжност, вече повече от година, тя и колегите й от Общинския туристически информационен център са се заели с обновяването и обогатяването на наличните табели. Скоро се предвижда да бъдат поставени и нови указателни табели, които да са в помощ на туристите, решили да посетят историческите забележителности в нашия край. А докато това стане- туристите имат две възможности- да питат как да стигнат до Крепостта, защото с питане и до Цариград се стига, или пък да се отбият до Общинския туристически информационен център.

Казват, че в съседна Гърция печелят от всяка старина- два камъка да има, ограждат ги с въженце и вземат такса от любопитните туристи. А Видин има доста повече от два камъка- цяла крепост. Вярно не сме я оградили с въженце, но забележителността задължително е в плановете на всеки турист, който посещава града и областта. И това- въпреки, че не сме направили необходимото, за да е по-лесно откриваема тази старина.
По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45