Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

Снимка: Радио Видин

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето си образование, срещат трудности при започването на първата си работа по специалността. Преходът от образование към заетост обикновено е период белязан от шок и несигурност, когато току-що завършилите напускат структурираната академична среда и навлизат в хаотичната организационна среда, където от тях се очаква бързо да усвоят напълно нови роли и функции. Началото на трудовия път и професионалната реализация на младите хора е свързано с трудното решение за избор на подходяща посока. Ориентирането в сложния и динамичен пазар на труда се съпътства от търсене на информация, мнения, подкрепа и може да бъде функция на фактори, различни от вида на завършеното образование и специалност. Търсят ли професионална реализация търсят младите хора и задължителен гарант за успех ли е висшето образование? 

Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на такава форма на обучение са много, особено за самите ученици, които освен че получават заплащане (обикновено между една трета и половината от обичайната заплата), придобиват и практически опит по време на обучението си. В резултат на това те излизат подготвени на пазара на труда, което пък позволява започването на по-добра работа срещу по-високо заплащане. Редица европейски държави прилагат модела успешно. Германия, Австрия и Швейцария са страните, с които обикновено се асоциира дуалното обучение. Може ли един млад човек днес да се реализира успешно без да има висше образование? По темата разговаряме с Евлогия Манджукова, директор на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

"В днешно време считам, че реализацията на един човек не е обвързана непременно с висшето образование. Свидетели сме през последните години, че висшето образование се раздроби тематично, което не винаги дава ясна индикация на работодателите какъв точно специалист е този, който е завършил еди-какво си. Нашата икономика не е толкова голяма, развита и разнообразна, за да може всеки да си намери нишата. Проблемът възникна в средното образование, защото професионалното образование беше забутано в ъгъла, не се припознаваше и всички заживяха с мисълта след отварянето на спокойното и свободно влизане във висшето учебно заведение. Няма я тази бариера, която по-рано затормозяваше и прецизираше приемите. В крайна сметка се получи така, че държавата се лиши от работна ръка на средно ниво, а това са хората, които завършват професионално образование... Много критики понесе през последните години т.нар. "дуално обучение", но видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" сякаш успя да напипа пулса на новото време и успява да захранва сектора с добре подготвени нови попълнения. Когато, обаче, се отваря пазарът на труда е добре нашите работодатели да осмислят добре поведението си" - каза директорът на учебното заведение Евлогия Манджукова.

Каква е грешката на държавата при формирането на политиката по заетостта на младите хора и задържането им у нас на пазара на труда? 

"Държавата самокатастрофира влака на професионалното образование, което бе години наред неглижирано. Много добри професионални училища си отидоха, просто защото или не са на правилното място, или не е имало добър мениджмънт, или поради демографски причини" - обясни още Евлогия Манджукова.

Стажант-репортерът на Радио ВИДИН Сабрина Цветанова разговаря с млади хора, които са избрали различни учебни заведения, за да продължат образованието си и възнамеряват след време да се реализират по специалностите, които ще придобият.

"Казвам се Симона Богдановска и завърших средното си образование във видинското училище "Петко Рачов Славейков" с профил "Предприемачество и бизнес". Насочих се към висше образование във Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методий", със специалност "Приложна лингвистика", с немски и испански език и "Международен туризъм". След като завърша мисля да се заема с учителската професия, като учител по немски и испански или пък в някоя туристическа фирма да пътувам по света, да обикалям, да разглеждам забележителности... Аз съм Ванеса Асенова от Видин и уча във филиала на Великотърновския университет във Враца, специалност "Начална и специална педагогика". Обичам да помагам на хората и смятам, че има нужда от повече и по-добри специалисти. Мисля да упражнявам тази професия и да се върна във Видин, защото тук има нужда от хора като мен и смятам, че децата трябва да се поощряват."

Мартин от Видин вече работи към голяма английска телевизия и е доволен от това. 

Потърсихме за коментар Михаела Василева, представител на компания за подбор на персонал у нас.

"Моят опит показва, че висшето образование остава задължително от една страна, защото то надгражда знанията и уменията, които са придобити от средното образование, а от друга - добавя нови такива, но и самите работодатели имат основно изискване за много позиции кандидатите да имат висше образование. Друг е въпросът, че според мен образователната система трябва така да бъде променена, че да е по-близо до бизнеса и до работодателите, защото сме в състояние, в което образованието не произвежда достатъчно кадри, които са необходими на пазара и това е довело до изчезващи професии от една страна, от друга страна - има нови такива, които работодателят и пазарът изграждат сами" - уточни Михаела Василева.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26